Överbeläggningar på nästan alla sjukhus

Flera små sjukhus utmärker sig i statistiken genom många överbeläggningar och utlokaliseringar. Förutom Arvika är situationen mycket ansträngd även i Södertälje, Kungälv och Skellefteå, där omkring sju procent av patienterna inte får en disponibel vårdplats.

Bland regionsjukhusen ligger Hallands sjukhus Halmstad och Västmanlands sjukhus i Västerås, Karolinska universitetssjukhuset och Norrlands universitetssjukhuset högt. Där blir mellan 5 och 8 procent av patienterna antingen utlokaliserade eller hamnar på en överbeläggningsplats.

Satistiken finns på SKL:s hemsida.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04