Över 40 operationer inställda på grund av Millennium
I samband med det misslyckade införandet av det nya journalsystemet Millennium på SÄS har sjukhusen i Västra Götalandsregionen tvingats ställa in totalt 42 planerade operationer. Det rör sig om bland annat galloperationer och operationer av ljumskbråck som nu har fått skjutas på framtiden.
Tolv inställda operationer på Alingsås lasarett, fem inom NU-sjukvården och 25 på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Så ser facit ut en dryg vecka efter det misslyckade införandet av det nya journalsystemet Millennium, visar Sjukhusläkarens rundringning till regionens fem sjukvårdsförvaltningar.
Allra flest operationer har ställts in på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Enligt deras presstjänst handlar det om 25 planerade operationer med lägre prioritet – det vill säga vård som kan anstå och som samtidigt kräver slutenvård. Anledningen till de uppskjutna operationerna där är att man behövde frigöra 20-30 vårdplatser för att ha tillräcklig slutenvårdskapacitet för akut vård och vård som inte kan anstå – både för Sahlgrenska Universitetssjukhusets patienter och för de patienter som kommit från Södra Älvsborgs sjukhus upptagningsområde.
Från kirurgerna själva får vi veta att det finns både subakuta galloperationer, kolorektaloperationer och operationer av ljumskbråck bland de inställda operationerna under den gångna veckan.
– Det är oacceptabelt att resultatet blir detta när utgångspunkten är att införa ett nytt journalsystem. Visst – i de här enorma köerna vi har är det här talet hos oss relativt litet – men det är fortfarande 25 patienter som utsätts för ett lidande genom att inte få den operation de behöver, säger allmänkirurgen Arild Sæther som även är skyddsombud på SU Östra.
Det är oacceptabelt att resultatet blir detta Arild Sæther, allmänkirurg och skyddsombud på SU Östra
Framför allt blir det frustrerande när facket under många år har beskrivit hur dåligt Millennium fungerar, menar Arild Sæther.
– Vi har påtalat det till både sjukhusledning och styrande politiker och verkligen inte blivit lyssnade på. Nu får patienterna ta smällen. Risken är tyvärr att det går ut över de patienter som redan har väntat längst.
Arild Sæther menar att de patienter med lägst prio som redan har väntat i till exempel 5-10 år på operation ytterst sällan går att planera in i en lämplig lucka i operationsschemat. Sista halvåret har det blivit lite bättre och några av dessa patienter har äntligen fått chans till operation i en lämplig lucka, berättar han.
– När dessa 25 strykningar gör att man måste omprioritera de kommande månadernas operationer blir det åter igen de med lägst prioritet som måste vänta ytterligare en lång tid i kön.
Psykiatrikern Hanna Kataoka, som är ordförande i Västra Götalands läkarförenings sektion på Sahlgrenska, delar Arild Sæthers frustration i samband med införandet av det nya journalsystemet.
– Det är förstås väldigt olyckligt att operationer behöver ställas in. Vi har hela tiden varnat för att Millennium är ett dysfunktionellt system och införandet lika dysfunktionellt. Man har haft en väldigt dålig framförhållning i den här processen, säger hon.
Vi har hela tiden varnat för att Millennium är ett dysfunktionellt system Hanna Kataoka, psykiatriker och ordförande i Västra Götalands läkarförenings sektion på Sahlgrenska
Framför allt är Hanna Kataoka kritisk till att varken införandet av Millennium eller beslut om att till exempel pausa planerade operationer inte har samverkats med facket i god tid. I stället hanterades samverkan nu i kris och panik på samma sätt som man tvingades göra under pandemin, beskriver hon.
– De har varit så övertygade om att det här är ett så bra system. I det lugnet de vilade i borde de ha kunnat samverka med facket på ett korrekt sätt, men det har de inte gjort. Nu kallar de till extra möte var och varannan dag på samma sätt som de gjorde under pandemin. Men det här är ju knappast en oförutsägbar händelse utan ett planerat införande av ett nytt system som de har känt till i sex år. Det borde ha gått att göra utan panik.
Hanna Kataoka får medhåll av gynonkologen Shokoufeh Manouchehrpour som är ordförande i Sjukhusläkarna Göteborg.
– Varje dag får vi nu ta del av snabbprotokoll från mötena där de operativa cheferna på SU samlas. Utan samverkan bestämde de att rusta upp med fler vårdplatser genom att först bromsa och sedan pausa elektiva operationer. Det är väldigt dåligt. Vi fick ingen förvarning alls om detta utan plötsligt står det bara på vårt intranät att det är så här det blir, säger hon.
Shokoufeh Manouchehrpour beskriver hur man från fackets sida sa ifrån tydligt både veckor och dagar innan införandet av Millennium att systemet inte var redo att starta.
– Nu får vi höra att det ”inte blev som de trodde” och det ska till och med göras en utredning utifrån kring hur det kunde gå så fel. Det värsta är att det nu är patienterna och alla de som har stått på väntelistorna för en operation på Sahlgrenska som får sota för dessa misstag.
Det värsta är att det nu är patienterna och alla de som har stått på väntelistorna för en operation på Sahlgrenska som får sota för dessa misstag Shokoufeh Manouchehrpour, gynekolog och ordförande i Sjukhusläkarna Göteborg.
Madelene Johansson, stabsdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset, ger en skriftlig kommentar till kritiken om frånvaron av facklig samverkan i samband med besluten om att ställa in operationer:
”Samverkan med de fackliga organisationerna har handlat om arbetsmiljö kopplat till att sjukhuset tagit emot andra patientströmmar och dessa beslut har ibland fattats med kort varsel. Sjukhuset har i det läget fattat beslut om att tillfälligt flytta fram elektiv vård med lägre prioritet för att säkerställa kapacitet, framför allt vårdplatser till vård som inte kan anstå.”
Efter att införandet av det nya journalsystemet pausats är planen att åter operera som vanligt från och med torsdagen, meddelar Sahlgrenskas presstjänst.