Oväntad vändning för ortopedin i Ängelholm

En kovändning som regionen inte hade väntat sig – nu planerar Aleris ett övertag av den hotade ortopediverksamheten i Ängelholm helt i privat regi. Något som applåderas av både de anställda ortopederna och Sjukhusläkarnas lokale ordförande Per Hammarlund.
I februari beslutade Region Skåne att ortopedin i Ängelholm skulle återtas i region Skånes regi, något som både Sjukhusläkarna i Ängelholm och ortopederna i Helsingborg protesterade mot. Detta bland annat genom en skrivelse där de formulerade sina farhågor om vad ett övertag skulle få för negativa konsekvenser för de skånska patienterna.
– Jag beklagar att regionen lägger ner en välfungerande kostnadseffektiv enhet av ideologiska skäl utan att ha en aning om konsekvenserna, sa Per Hammarlund, ordförande i Sjukhusläkarna i Ängelholm till Sjukhusläkaren då.
Läs mer: Trots läkarnas protester – ortopedin i Ängelholm övertas i egen regi
Men nu har historien fått en annan vändning. Aleris kommer under nästa år, då regionen skulle återta ortopedin i egen regi, att i stället öppna en helt ny avdelning på sjukhuset. Detta i helt privat regi. Enligt Per Hammarlund kommer det att innebära att ortopederna inte går över till landstinget och verksamheterna i Helsingborg eller Lund/Malmö som planerat, utan fortsätter sina anställningar hos Aleris.

– Aleris kommer att fortsätta driva verksamheten i totalprivat regi. Ingen ortoped kommer att gå tillbaka till regionen. Det är en kovändning som regionen inte hade väntat sig och en utveckling som de inte kunde förutsäga. Vi inom Sjukhusläkarna tycker att det är väldigt bra – för då finns ortopedin kvar på vårt sjukhus och vi behöver all verksamhet vi kan få. Det är rakt igenom positivt, säger Per Hammarlund och får medhåll av Bengt Sturesson, en av de anställda ortopederna i Ängelholm.
– För oss är den här nya utvecklingen jättebra. Vi har hela tiden sagt nej, vi vill inte gå tillbaka i regionens regi, vi trivs mycket bättre här – i en organisation där ingen har slutat på sju år – och där folk tvärtom kommer och VILL jobba. Vi har helt enkelt varit rädda för att spräcka vår väldigt välfungerande personalgrupp på en liten, mycket välfungerande enhet. Sjukvården dras ju överhuvudtaget med stora organisatoriska och administrativa problem – men här har vi inga. Då vill vi inte skapa några genom att slukas upp av region Skåne där de bara har problem.
Läs mer: Nedläggningshot mot ortopeden i Ängelholm
Per Nyman, affärsområdeschef på Aleris, bekräftar att företaget har långtgående planer på att utöka verksamheten så att de kan fortsätta med samma produktionskapacitet som tidigare, även efter att avtalet med region Skåne löper ut i april. Och målet är även att behålla så mycket som möjligt av personalen, berättar han.
– Vi har jätteduktiga ortopeder och ryggkirurger hos oss i dag så vårt absoluta mål är att behålla dem alla. För trots att vårt grundavtal med region Skåne upphör så har vi ju ett tillgänglighetsavtal kvar som löper på i sju år till där vi stöttar upp för att upprätthålla vårdgarantin. Vi tänker oss att fortsätta med samma produktionskapacitet och volymer som i dag och fylla ut med det vi kallar tillgänglighetspatienter.
Just nu är man på jakt efter nya lokaler, berättar Per Nyman. Något kontrakt är inte påskrivet men inne på det befintliga sjukhusområdet i Ängelholm byggs nya sjukvårdslokaler där bottenplanet än så länge är tomt och skulle lämpa sig väl för ändamålet.
– Vi ser den här utvecklingen som en win win för alla eftersom vi samverkar mycket bra med ortopeden i Helsingborg som det ser ut i dag och de tvingas för närvarande skicka en hel del patienter utanför Skåne för att upprätthålla vårdgarantin.
Björn Zachrisson, förvaltningschef Skånevård Sund, beklagar att region Skåne inte kan locka fler av läkarna att jobba hos dem och berättar att det inte kommer att bli lätt för region Skåne att bemanna framöver om samtliga ortopeder och ryggkirurger väljer att fortsätta sin anställning hos Aleris.
– Vi har inte räknat med att alla ortopeder skulle börja jobba hos oss och har valt att samarbeta med ortopedkliniken på SUS för att klara av bemanningen. Trots detta kommer det inte att bli lätt. Det råder en brist på kvalificerade ryggkirurger. Vi hade gärna sett att åtminstone en eller några skulle välja att jobba hos oss. På kort sikt blir det alltså besvärligt. Samtidigt har vi relativt lätt att anställa ST läkare inom ortopedi så den långsiktiga återväxten ser bättre ut, säger han.