Nyhetsarkiv

Östergötland: ”Divisionaliseringen är den stora faran”

– Divisionaliseringen som splittrar sjukhusen är olycklig. Länssjukhus är något som byggts upp under lång tid. Man ska vara rädd om det som är bra och bygga vidare på det. Jag har sett så mycket elände i Östergötland så nu varnar jag alla jag träffar så de inte gör samma fel.
Det är förödande att stycka upp fina välfungerande länssjukhus av regionalpolitiska skäl.

Bo Tillander säger att det gick så långt att han inte längre kunde arbeta i en organisation som han inte trodde på och som behandlade kolleger utan respekt. Dessutom fick han nog av att åka runt till olika sjukhus i Östergötland och operera patienter som han aldrig sett tidigare och sällan fick återse, därför sökte han sig efter ett nytt jobb.

I september tillträdde han tjänsten som verksamhetschef för ortopedin på Kalmar sjukhus.
Ett beslut somhan aldrig ångrat trots att det innebär att han får veckopendla, eftersom familjen fortfarande finns kvar i Linköping.

Bo Tillander säger att han blev positivt överraskad när han kom från universitetssjukhuset i Linköping till Kalmar sjukhus.
– Jag slogs av att kvaliteten var så hög. Här fanns både bredd och djup och en hel ortopdklinik med både akut och elektiv kirurgi. Mycket av det som görs här är faktiskt högspecialiserad vård.

Bo Tillander säger att han funderat på vad som han tycker är fel i grunden och kommit fram till slutsatsen att den stora faran är divisionaliseringen.
– Man kan känna starkt för en klinik om den har en vettig ledning. Man kan känna starkt för ett sjukhus om det finns framåtanda, men det är omöjligt att känna ”vi-känsla” för ett ortopedicentrum.

– Det märktes ju också på sättet som ledningen för Ortopedicentrum i Östergöland gick tillväga vid omorganisationen, menar Bo Tillander.

– Processen saknade allt det där viktiga som dialog och delaktighet. När det var som viktigast struntade man i det. Budskapet var från början: Köp det här eller sluta! Behandlar man engagerade och välutbildade medarbetare så kan det ju inte sluta annat än illa.

Bo Tillander tycker att det borde ställas högre krav på beslutsfattarna inför stora omorganisationer.
– Vi lyfter upp evidensbaserad medicin som en angelägenhet för hela sjukvården, vi tittar på hur vi ska behandla småfrakturer och läser vetenskapliga artiklar, men vi tar inte evidensbaserade beslut när det gäller sjukvårdsorganisationer. Det kravet borde finnas för det är inte bara politikerna som bestämmer, det finns någon form av grå eminens som har sitt finger med i spelet och ser sin chans och det kan ibland vara kollegor till oss.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera