Nyhetsarkiv

Ont i ryggen? Det kan bero på golvet

Studien utfördes på ett äldreboende som bytt till hårdare golv och där personalen sedan dess fått ökade besvär med smärta i ländrygg, höfter, knän och fötter.

Sex veckor efter byte till ett mjukare golv hade merparten av besvären försvunnit och förbättringen kvarstod efter två år. I en kontrollgrupp anställda som hade ett golv med mindre svikt rapporterades större problem med smärta i rörelseapparaten.

I Sunt livs artikel refereras även till ett klassiskt dilemma för val av golv i vård och omsorg: Mjuka golv är behagligare att gå på men tyngre att förflytta rullstolar och vagnar på. Men dessa problem kan tacklas genom att välja ytelastiska golv med hård yta och elastiskt underlag samt se till att ha breda hjul på det som ska rullas.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera