Områdeschefen: ”Brevet tar fokus från utvecklingsarbetet”
Det finns felaktigheter i brevet och det tar bort fokus från kirurgklinikens utvecklingsarbete. Det menar Ulrika Tägnfors, områdeschef för område II där kirurgkliniken ingår som har svarat skriftligen på Sjukhusläkarens frågor.
Hur ser du på det här brevet som skrevs från kirurgkliniken om konsekvenser av neddragningar?
– Jag är givetvis medveten om att det finns olika åsikter om de förslag sjukhusledningen, i samarbete med klinikerna, har tagit fram om förändringar inom NU-sjukvårdens vårdavdelningar och som bland annat kommer att påverka kirurgkliniken.
– Brevet går dock att tolka som att förslaget har tagits fram utan konsekvensanalyser, men det stämmer inte. NU-sjukvården har gjort riskbedömningar inför de här förändringarna både vad gäller patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö och innehållet i förslaget har samverkats med de fackliga organisationerna på ett korrekt sätt.
Håller du med om innehållet? Om inte – vad håller du inte med om?
– Det är mycket, både i brevets innehåll och ton, som jag inte håller med om. Det finns bland annat flera felaktigheter i beskrivningen, exempelvis av hur kösituationen ser ut hos kirurgkliniken och hur många vårdplatser som kommer att stänga inom kliniken. Jag håller dock med om slutsatsen att det är patienterna som är förlorare när vi inte har resurser att göra allt vi vill.
– Jag tycker också att det är synd att det här brevet tar bort fokus från det utvecklingsarbete som samtidigt sker på kirurgkliniken. Detta har kliniken arbetat med under hela hösten och läkarna har aktivt bidragit med bra synpunkter och lösningar. Vi satsar bland annat på att utöka den förlängda dagvården och utvecklar det personcentrerade arbetssättet och det är positiva förändringar för patienterna.
– Under hösten har kirurgkliniken också arbetat framgångsrikt med att förbättra cancervården genom standardiserade vårdförlopp. Det innebär exempelvis att vi har kortat väntetiden till operation för de som drabbas av urinblåsecancer till drygt en vecka från att det tidigare tog en månad, och ibland längre.
Johan Tjärnström menar att de är många som står bakom brevet – hur ser du på den saken?
– Jag ser brevet och reaktionerna efteråt som ett uttryck för att det finns stor frustration och oro bland medarbetarna på kirurgkliniken, men exakt hur många som står bakom brevet är inte det mest avgörande. För mig som chef handlar det om ta deras oro på allvar, och det har jag gjort, bland annat vid ett möte jag hade med kirurgerna i veckan.
Det pågår just nu ett namnupprop till stöd för Johan och innehållet i brevet – vad har du för kommentar till det?
– Ja, jag har hört talas om den här namninsamlingen, men jag kan inte kommentera den förrän resultatet av den har nått fram till mig.
I egenskap av fd medlem av NU- sjukvårdens stab för många år sedan kan jag med en stor sorg i hjärtat konstatera att samma destruktiva mentalitet i ledningen ännu finns kvar. Det är som i sagan om Kejsarens Nya Kläder, där makten försöker intala folket att allt är under kontroll medan de som ser att Kejsaren är naken straffas för sin klarsyn.
Det är lätt att bli spyfärdig när man läser sådant som att ”utveckla det personcentrerade arbetssättet” och ”standardiserat vårdförlopp”.
Som om alla patienter vore identiskt lika med samma behov!
Det största problemet i dagens svenska sjukhus är bristen på SÄNGAR!
Vilket leder till överbeläggningar, otrygg vård, för tidiga utskrivningar – vilka leder till returer också komplikationer – vilka mycket väl kan leda till förlängda vårdtider.
Hur politikerna, på sina bekväma kontor, kan fortsätta år efter år att pressa personalen så som sker idag är fullständigt orimligt.
Det är gott att det finns ett land som heter Norge! Där, som en kirurg uttryckte det, man får dubbla lönen mot halva arbetet.
Vi behöver fler sängar och vi behöver avskaffa landstingen (här Västra Götalandsregionen). Denna samling LEKMÄN som under åren tagit så många idiotiska beslut (t ex stängningen av Uddevalla som akutsjukhus – och det är bara ett exempel)
Denna samling av amatöre kastar miljontals kronor som borde ha gått till vården istället. Landsting är en specifikt nordisk företeelse som de allra flesta länder klarar sig helt utan!
Det är ett ADMINISTRATIVT MELLANLED som helt saknar berättigande.
Om det stängdes ner i t ex tre månader så skulle vårdpersonalen märka mycket liten skillnad, om någon.
Johan Tjärnström förtjänar en stor eloge för sin skrivelse.
Han förtjänar inte intetsägande floskler från mediatränade chefer eller politiker.
Han, och övrig personal och inte minst PATIENTERNA, förtjänar att få
hJÄLP! Hjälp med fler sängar och fler händer på golvet.
Det som sker inom sjukvården idag, på så många håll, är inte värdigt ett så pass välmående land som Sverge.
Säger en, sedan ett år pensionerad sjuksköterska. Som mycket väl känner till NU-sjukvården inifrån. Eva Karesund