Nyhetsarkiv

Olivia Wigzell tar över på Socialstyrelsen

Den första oktober tar Olivia Wigzell över som generaldirektör för Socialstyrelsen efter Lars-Erik Holm.

Olivia Wigzell
Foto: Ester Sorri

Utnämningen presenterades av sjukvårdsminister Gabriel Wikström vid en pressträff i torsdags.

Olivia Wigzell utsågs till gd för SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, för bara ett knappt år sedan. Att bli chef för Socialstyrelsen är en ära, säger hon i ett pressmeddelande från regeringen.

– Det är med stor lust och spänning jag tar mig an uppdraget. Det är viktigt att Socialstyrelsen har ett högt förtroende och värnar om ett oberoende, säger hon också.

Olivia Wigzell har lång erfarenhet av vård- och omsorgssektorn och har bland annat varit enhetschef på Socialdepartementet och på Socialstyrelsen. Hon har också varit landstingsråd, sakkunnig och förbundssekreterare i Vårdförbundet.

Lars-Erik Holm, som Oliva Wigzell efterträder,  har varit generaldirektör vid Socialstyrelsen sedan 2008. Hans nuvarande förordnande går ut i mars nästa år men i vintras ansökte han om att få lämna uppdraget i förtid. Han ville inte riskera att bli en ”lame duck”, enligt vad han sagt i en intervju med Dagens Medicin.

Olivia Wigzell är dotter till Kerstin Wigzell som också varit generaldirektör på Socialstyrelsen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera