Ökad dödlighet bland patienter som flyttas

Det finns en överdödlighet bland IVA-patienter som skickas till en annan enhet på grund av resursbrist. Det visar årsrapporten från Svenska Intensivvårdsregistret.

Den totala andelen vårdtillfällen där man blev tvungen att flytta patienten till en annan IVA-enhet på grund av resursbrist låg år 2014 på 1,49 procent.

Medelåldern hos patienterna som flyttades år 2014 var 61 år och en klar majoritet av dem var män.

Vårdtiden före flytt låg i medeltal på 4,9 dygn.

30-dagarsmortaliteten hos den förflyttade gruppen patienter låg på 17,8 procent jämfört med 15,5 procent i det totala materialet vilket visar på en överdödlighet i denna grupp.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården