Ögonblicklig kärlek förde Luai Alissa till Sverige
Fem av de åtta läkare som går ST-utbildningen till ögonläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad har sin bakgrund i ett annat land. De kommer från Polen, Iran, Grekland, Österrike och Syrien medan de tre svenska läkarna på utbildningen kommer från Värmland.
Luai Alissa har varit i Sverige i åtta år och talar perfekt svenska. Under sin läkarutbildning i Syrien arbetade han som volontär för Röda Korset och det var när han var på en konferens som Röda Korset höll i Sverige som han mötte sin hustru. Efter ett distansförhållande och besök i varandras länder valde Luai att flytta till Sverige. Han var då klar med sin grundutbildning och hade också gjort det som motsvarar AT-tjänstgöring i Syrien.
– För att jobba i Sverige fick jag komplettera min utbildning och genomgå ett kunskapsprov på Karolinska institut och jag måste också göra svensk AT-tjänstgöring i två år.
Tacksam för AT i dag
Då tyckte han att det var helt onödigt och bara fördröjde möjligheterna att börja specialistutbildningen. Men i dag är han tacksam för dessa två år.
– Jag lärde mig hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar och det har underlättat mitt arbete väldigt mycket, konstaterar han.
Idag tycker han att alla läkare som kommer hit från andra länder ska göra AT eller motsvarande.
– Det är viktigt att veta hur allt fungerar inom sjukvården och förenklar möjligheten att klara jobbet, konstaterar han.
Han är imponerad av den svenska sjukvården som han tycker är välfungerande. Mest av allt är han imponerad av att alla i Sverige har tillgång till samma vård.
– Att det är så jämlikt här underlättar jobbet som läkare. Självklart kan allt bli bättre men jämfört med andra länder slipper du fundera över vilken bakgrund patienten har, om de har råd med medicinen eller behandlingen. Efter att ha jobbat i Sverige tror jag att det är svårt att jobba i ett mindre jämlikt land, säger han.
Ökande arbetsbörda
Idag går han sitt tredje år på ST-utbildningen och ska snart börja den kirurgiska delen. Luais fru som ursprungligen kommer från Jordanien är också läkare och går ST-utbildning för neurologer. Hon hamnade i Sverige genom att fadern arbetade för Ericsson. Nu är Luai och hans fru rotade i Sverige och har nyligen fått sitt andra barn.
Luai är medveten om att arbetsbördan för ögonläkare kommer att öka de närmaste åren när många specialister går i pension.
– Jag tror att många utländska läkare framförallt från EU-länderna kommer att söka sig hit. Det är betydligt lättare för dem att snabbt börja tjänstgöra här, konstaterar han.