Nyhetsarkiv

Ödesdag för akuten i Halland

I måndags var arbetsgivaren tvungen att presentera  en lösning på bemanningsproblemen på akuten i Halland. Annars kan akutmottagningarna tvingas hålla stängt i sommar i ett landsting vars befolkning nära nog fördubblas under sommarhalvåret. 

Hundratals arbetspass har stått obemannade trots erbjudanden om bonusar. Nu har erbjudande om 600 kronor extra i timlön för sjuksköterskor på akutmottagningarna i Halland förbättrad situationen något men vårdplatsläget inför sommaren är fortfarande mycket ansträngt på de båda sjukhusen i Halland. Både Vårdförbundet och Hallands läkarförening har därför krävt att arbetsgivaren vidtar åtgärder. I går, måndag, var något av en ödesdag då de fackliga representanterna skulle sätta sig ner med arbetsgivaren för ett möte om hur situationen ska lösas, berättar Katarina von Bothmer Östling som är vice ordförande i Sjukhusläkarna Halmstad och ordförande i Hallands läkarförening.

– Vi har just nu färre vårdplatser än någonsin på sjukhusen i Halland. I Varberg har det varit problem ganska länge men i Halmstad har det gått snabbt utför. Från Sjukhusläkarnas sida vill vi bland annat ha hjälp med en vårdplatskoordinator kvällar och helger så att läkarna slipper lägga tid på att sitta och ringa efter vårdplatser. Vi vill också få till en ordentlig utredning om hur läkarnas arbetsmiljö påverkas av den omfattande bristen på sjuksköterskor, säger hon.

Sjukhusläkaren når Per Meijer som är Läkarförbundets facklige sekreterare i Halland efter mötets slut. Han vill inte gå in på några detaljer förrän han ser det slutliga mötesprotokollet, men sammanfattar mötet som bra och utan hårda toner från något håll.

–  Jag kan berätta vilka krav vi har haft från läkarförbundets sida och det är bland annat att vi måste ha en vårdplatskoordinator och en fungerande triageringsfunktion. Patienterna måste slussas in på rätt ställe. Nu har vi tre funktioner som sysslar med akuta situationer; sjukhusjourerna, förstärkningsjouren som arbetar mellan 17-02 och sedan närsjukvården som kommer in och jobbar mellan 17-20.  Samarbetet måste fungera så man inte vältrar över patienter till varandra.

Ett av de stora problemen i dagsläget på akutmottagningarna i Halland är att färdigundersökta patienter blir liggande kvar på akuten. Något som skapar stress, missnöje och som gör att sjuksköterskorna och undersköterskorna ofta får skäll, vilket leder till tråkiga arbetsförhållanden, berättar Per Meijer.

– Underläkarna känner också en väldigt stress. De får ägna tid åt sånt som de inte ska göra som att leta upp vårdplatser. Vi har även ett krav från Läkarförbundets sida om att inga utbildningsläkare ska jobba ensam på natten och då kommer nästa problem – hur mycket bakjouren ska hjälpa till med.

För bakjouren har även en arbetsdag dagen därpå, berättar Per Meijer och är trycket på bakjouren väldigt  stort blir arbetssituationen orimlig.

– Vi skulle gärna vilja se någon form av beredskapsbakjour på en frivillig basis mot en ersättning för att backa upp de unga doktorerna under sommarmånaderna. Man ska veta att befolkningen i Halland nästan fördubblas under sommaren så det här måste lösas. Sjuksköterskor som inte trivs kan säga tack och adjö och gå därifrån, men en ST-läkare kan inte göra samma sak. De sitter väldigt hårt fast och deras krav på förbättringar drunknar i de krav som sjuksköterskorna har.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera