Nyhetsarkiv

…och Söderjukhuset blir utmanare 2015-2016

– Under 2013 har vi jobbat med mjuka faktorer, bemötandet och de avgörande sista metrarna fram till patienten. Hur patienterna ska involveras. Det är sådant vi kan göra i väntan på att det nya tillagningsköket ska bli klart 2014, säger Lena Lundin, chef för Sjukhusservice på Södersjukhuset.

Södersjukhuset väljer att gå en annan väg mot målet Sveriges bästa sjukhusmat än vinnarsjukhuset Falu lasarett och sjukhusen i Kalmar län. Systemet ska bygga på att maten tillagas, portionsförpackas och kyls ned i tillagningsköket. Därefter transporteras portionerna till avdelningarna och värms.

– Det blir kyld mat lagad med hög kvalitet. Vi är medvetna om att det finns ett pedagogiskt problem med att förklara den här modellen eftersom tankarna kan gå till mat i plastlåda. Men fördelarna är många. Patienterna kommer aldrig att se plasten eftersom den dras av underifrån innan servering och maten serveras varmare än i dag, den förlorar ofta temperatur i kantiner.

– Vi kommer bara att skicka upp varm mat till patienter som stannar länge på sjukhuset. Vi är ju ett akutsjukhus med få långliggare, de flesta stannar bara några dygn. Till pedagogiska måltider på barn­avdelningen kommer vi att skicka upp flerportionsförpackningar som man kan servera ur efter uppvärmning.

Patienterna ska kunna välja på 2-3 måltidsalternativ varje dag plus rätter ur ett fryssortiment. Dessutom ska de få välja dryck till maten, och kryssa för om de önskar efterrätt och tillbehör som bröd och sallad.

– Tanken är att om man själv valt att få en sallad så ökar chansen för att man också äter upp den.

I väntan på det nya köket har kökspersonalen tillsammans med stjärnkocken Marcus Aujalay arbetat mycket med recept och menyer.

– Marcus Aujalay har tagit fram några rätter som vi provlagat och testat, och alla var jättenöjda. Vi har också tagit fram en mellanmålsmeny för att ta fram fler alternativ än de vanliga – kaffe och bulle eller te och macka.

Södersjukhuset ska ha måltidsansvariga på avdelningarna, men det är ännu inte klart om det kommer att vara vård- eller kökspersonal.

– Modellen är inte färdig, men det kommer att vara dedikerad personal med utbildning.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera