Nyhetsarkiv

Nytt jour- och beredskapsavtal för Stockholms läkare

Efter ett halvår av tuffa förhandlingar har nu läkarna i Stockholm fått ett nytt jour- och beredskapsavtal.
– Jag tycker att vi har kommit ur situationen med blotta förskräckelsen, men det viktigaste är att det är väldigt få medlemmar som kommer att få en sänkt ersättning, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.

I november meddelade Stockholms läns landsting, SLL, att man kommer att säga upp de olika lokala jour- och beredskapsavtal som finns för läkare inom landstinget. Reaktionerna från läkarna i Stockholm har varit kraftiga och Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, sa då till Sjukhusläkaren:

– ”Skit”. ”Strejk”. Det är väldigt hårda reaktioner. Ett antal har hört av sig hittills och det är bara negativt. Vi är väldigt måna om att verksamheten ska fungera och därför också väldigt besvikna på att man nu bryter sönder ett lag som fungerar.

Nu, nästan ett halvår senare, har parterna kommit överens och vid 21:30 på onsdagen slöts ett nytt avtal för personalen vid Stockholms akutsjukhus.

– Det satt hårt inne. Vi har suttit jättemånga gånger och stått väldigt långt ifrån varandra, men den senaste veckan har vi närmat oss varandra avsevärt.

Läs mer: ”Vi står mycket långt ifrån varandra”

Den stora stötestenen har handlat om förhöjd ersättning före klockan 21:00 måndag till fredag – landstingen har inte velat ha någon alls, medan läkarföreningen hat svårt att acceptera ett sådant upplägg.

– Landstinget har varit väldigt hårda med att de vill ha ett avtal för alla sjukhus och då är det svårt att jämka ihop allting. Det slutade med att ersättningen blir gånger 1,5 från 19:00 och gånger två från 21:00. Samt gånger två från klockan 17:00 på fredagar, säger Johan Styrud.

Parterna enades också om att ha kvar den dubbla ersättningen för arbete vid kort varsel, men endast fram till sista maj 2018. Till dess hoppas man att ett partsgemensamt arbete ska finna en lösning.

– Antalet pass som man måste besätta med på grund av kortvarsel har ökat lavinartat och det beror på att det är en sån kris i bemanningen. Vi vill ju ha en så god bemanning att det ordnar sig även om någon blir sjuk. Man ska inte bli inringd när man är leding och ska göra något med familjen – man ska kunna ha ett liv utanför sjukhuset också, säger Johan Styrud.

Läs mer: ”Förstör en yrkeskår som är väldigt lojal”

Läkarföreningen har tidigare varit kritiska till att landstinget inte har presenterat något underlag inför förändringen av jour- och beredskapsavtalet.

– Inte förrän för tre eller fyra veckor sedan presenterade de reella siffror och ett reellt underlag, så det har suttit hemskt hårt. Från början ville man bara gissa och ta det mellan tummen och pekfingret – då kan man inte göra någonting.

Han säger att man ”kommit ur situationen med blotta förskräckelsen” och att han helst skulle ha haft kvar de lokala avtalen, men på den punkten backade aldrig landstinget en tum.

– Man tappar den lokala friheten och möjligheten för sjukhusen att kunna anpassa verksamheten, det är nackdelen med att ha ett centralt avtal. Och det argumentet har vi kört ganska hårt med, men utan att få gehör. Men det är som i livet, man blir aldrig helt nöjd.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera