Delbetänkande: Nuvarande sjukvårdsstruktur missar målet
Dagens sjukvårdssystem missar målet med behovsstyrd vård och staten har en oklar roll i styrningen av vården och landstingen. Det är ett par av slutsatserna i det delbetänkande som utredare Göran Stiernstedt presenterade för socialminister Annika Strandhäll (S) i dag.
För att säkerställa att pengar till vården används till vård och främst till dem som har det största behovet av hälso- och sjukvård tillsatte regeringen förra året en utredning, ”Ordning och reda i vården”. Utredare Göran Stiernstedt fick i uppdrag att bland annat utreda vårdval, beroendet av hyrpersonal och vinster i vården.
Nu under fredagsmorgonen lämnades det första delbetänkandet över till socialminister Annika Strandhäll (S), som konstaterade att det tydligt visar problem med ojämlikhet inom vården.
– Det stärker mig i övertygelsen om att vi måste fortsätta investera. Vården har inte råd med skattesänkningar, uppger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.
Staten har en alltför oklar roll i styrningen av vården, är en av analyserna, och målet med en jämlik vård som utgår från patientens behov uppfylls inte med nuvarande sjukvårdssystem.
Utredningen ska vara helt klar den 31 december 2018.
Under fredagsförmiddagen passade regeringen också på att meddela att den skjuter till 600 miljoner kronor till vården, för att korta köerna, öka tillgängligheten och kunna anställa personal.
Satsningen sker genom ett tillägg till den överenskommelse som redan finns med SKL om patientmiljarden. Av pengarna ska 400 miljoner gå till ökad tillgänglighet och kortade köer.