Nyhetsarkiv

Nyhetssvep: Lars-Erik Holm slutar

Lars-Erik Holm slutar på Socialstyrelsen, läkarlös mottagning på försök på Sahlgrenska och fler vill byta kön sedan lagen ändrades.

Lars-Erik Holm slutar – vill inte bli en ”lame duck”

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm har bett att få lämna sitt uppdrag redan första oktober i år. Förordnandet gäller  till sista mars 2016.

Beslutet att gå redan i höst är hans eget, säger han till Dagens Medicin:

– Jag känner att det är rätt läge. Om jag hade stannat kvar tills mitt förordnande gått ut hade det funnits en risk att jag blivit en ”lame duck”.

Lars-Erik Holm har varit generaldirektör på Socialstyrelsen sedan 2008.

Det han säger sig vara mest nöjd med är att ha satt frågan om ojämlikhet på agendan.

Läs mer i Dagens Medicin

Läkarlös mottagning ska spara tid

På akutmottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset pågår ett försök med en läkarlös mottagning där en specialistsjuksköterska står för slutbehandling. Försöket går ut på att korta vårdköer och frigöra läkartid, skriver Läkartidningen i en artikel på nätet.

Specialistsjuksköterskan tar hand om patienter med okomplicerade besvär som lindriga urinvägsinfektioner och lättare allergiska reaktioner.

Patienterna träffar ingen läkare över huvud taget, om det inte bedöms som nödvändigt, utan slutbehandlas av sjuksköterskan.

– Vi har väldigt tydliga kriterier för vad den här sjuksköterskan får göra och inte. Vi har börjat försiktigt med några få patientgrupper, säger Jan Andreasson,vårdenhetschef på akutmottagningen, till Läkartidningen.

Än så länge deltar bara en sjuksköterska i försöket, en erfaren specialistsjuksköterska. Försöket började i mitten av januari och utvärderas i sommar.

Läs mer i Läkartidningen

Fler vill korrigera kön

Antalet personer som vill byta, eller korrigera, sitt kön ökar kraftigt i hela landet. På könsidentitetsmottagningen i Lund hade man år 2000 ett tiotal patienter. År 2013 hade antalet ökat till 87 personer och 2014 till 99, uppger SVT:s Sydnytt.

Samma kraftiga ökning gäller på alla de sex könsidentitetsmottagningar som finns i landet. Sammanlagt tog dessa emot 600 personer under 2014.

Förklaringarna till ökningen är flera, enligt Attila Fazekas, överläkare vid könsidentitetsmottagningen i Lund.

– 2013 kom lagen som ger alla rätt att rent juridiskt byta kön utan att samtidigt behöva sterilisera sig, det fick många att bestämma sig. Men vi har också en annan öppenhet i samhället idag.

Läs och se mer på SVT

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera