Nyhetsarkiv

Nya Karolinska får eget tillagningskök

Landstingets måltidsutredning har hämtat inspiration från bland annat Hvidovre sjukhus i Köpenhamn, som Sjukhusläkaren tidigare skrivit om. Även Herlevs sjukhus har studerats för att följa pågående forskning om mat och näring till de svårast sjuka.

Utredningen argumenterar för att ett eget tillagningskök ökar förutsättningarna för att utveckla måltidserbjudanden anpassade till patienternas behov och ger en grund för patientnära forskning inom exempelvis nutrition och behandlingsforskning.

I de ursprungliga planerna för Nya Karolinska fanns endast ett mottagningskök inritat, dvs ett kök för att värma färdiglagad mat. Men att laga maten på plats blir inte dyrare än att köpa den färdig, skriver måltidsutredningen. Däremot kommer investeringskostnaden för att bygga köket att öka.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera