Nya föreskrifter tvingar sjukvården att ta ett större ansvar för maten
Medicinalrådet Torsten Mossberg, tidigare chef för tillsynen i stockholmsregionen vid Socialstyrelsen, leder arbetet i den arbetsgrupp som jobbar med de nya föreskrifterna.
– Socialstyrelsens uppgift är att normera och ge vägledning i frågan. Föreskrifterna kommer att omfatta alla patienter i både vård och omsorg, berättar han.
Det här innebär att sjukvården kan förvänta sig handfasta råd om hur man ska gå tillväga för att uppfylla föreskrifterna. Det handlar både om att hitta de undernärda patienterna, behandla dessa och om kvaliteten på maten, måltidsmiljön och kostsystem, berättar han.
Det är väl känt att stora grupper av patienter behöver extra uppmärksamhet när det gäller kosten. Beräkningar gör gällande att en tredjedel av patienterna i sjukvården riskerar att drabbas av undernäring medan andelen i äldrevården är hela 50 procent.
Striktare regler i framtiden
– Vi tar över ansvaret för ”Mat och näring för sjuka” från Livsmedelsverket eftersom de inte kan reglera frågor i sjukvården. Sjukhusmaten kommer därmed att omfattas av betydligt mer strikta regler än vad vi har haft tidigare, berättar Torsten Mossberg.
Han menar att det finns flera anledningar till att matens roll vid sjukdom har haft låg status i sjukvården i modern tid.
– Dels är det en multidisciplinär fråga som berör flera specialister och yrkesgrupper. Det gör att ansvaret lätt faller mellan stolarna. Det saknas också undervisning i ämnet som gör klart för läkare och sjuksköterskor att kosten spelar väldigt stor roll för immunsystemet och läkningen av sjukdomar. Den undervisning som tidigare fanns har dessutom skurits ned kraftigt, berättar han.
Prioriterat i EU
Inom EU har sjukhusmaten däremot hamnat i fokus den senaste tiden sedan man uppmärksammat att en stor del av patienterna inom sjukvården i Europa lider av undernäring.
– Det här är en prioriterad fråga inom EU sedan det visat sig att kostnaderna för undernärda patienter är högre än för överviktiga, säger Torsten Mossberg.