Nyhetsarkiv

Ny utredare av Macchiarinis operationer utsedd

Kjell Asplund kommer att utreda Paolo Macchiarinis luftstrupsoperationer på Karolinska universitetssjukhuset.

Kjell Asplund, ordförande i Statens medicin-etiska råd, kommer att leda den externa utredningen av omständigheterna kring de tre luftstrupsoperationer som Paolo Macchiarini gjort vid Karolinska. 

Kjell Asplund är även ordförande i SBU:s vetenskapliga råd och professor emeritus vid Umeå universitet. Han har även varit generaldirektör för Socialstyrelsen.

Kjell Asplund tillsätts som extern utredare efter att Karolinska universitetssjukhuset först utsåg chefläkaren Nina Nelson Follin till utredare. Efter massiv kritik backade Karolinskas ledning redan samma dag och meddelade att utredningen blir helt extern.

”Det är mycket tillfredsställande att Kjell Asplund har valt att acceptera uppdraget att leda utredningen och att ge rekommendationer till förbättringar. Han har en unik erfarenhet och kompetens för att leda och sätta samman de externa experter som krävs för att klarlägga fakta om vad som hänt” säger Melvin Samsom sjukhusdirektör vid Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår att klarlägga beslutsprocessen och dokumentationen i samband med operationerna, om valen av åtgärder var korrekta utifrån läget när beslut fattades och vilken roll som spelats av olika beslutsfattare. Kjell Asplund ska även komma med rekommendationer om förbättringar.

”Detta är ett viktigt uppdrag för universitetssjukvården, säger Kjell Asplund. Direktiven innebär att jag och mina medarbetare ska granska såväl interna rutiner och processer som de medicinska, juridiska och etiska bedömningar som gjorts. Vi ska också komma med rekommendationer om vad som kan förbättras. Vi börjar arbetet omgående.” säger Kjell Asplund som själv kommer utse de externa experter som ska bistå honom i utredningen.

Utredningen ska klarlägga beslutsprocessen och dokumentationen i samband med operationerna, om valen av åtgärder var korrekta utifrån läget när beslut fattades och vilken roll som spelats av olika beslutsfattare. I utredarens uppdrag ska också innefattas att avge rekommendationer till förbättringar.

Utredningen finansieras av Stockholms läns landsting och en återrapportering ska ske senast den 31 augusti.

Läs hela uppdraget till Kjell Asplund här. 

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera