Nyhetsarkiv

Ny utbildning i Lund ska ta tillvara invandrade läkares kompetens

Strukturerad repetition av hela läkarprogrammet under ett halvår. Därefter ska 20 utomeuropeiska läkare förhoppningsvis ha ökat sina chanser att klara Socialstyrelsens kunskapsprov. Det hoppas man på Lunds universitet där man drog igång en ny intensivutbildning i april.

Självstudier med handledning från läkarstudenter och lärare på läkarprogrammet vid Lunds universitet – så ser upplägget ut för den nya utbildning som startade på Lunds universitet den 24 april i år. Här ska läkare med varierande yrkeserfarenhet från Syrien, Irak, Vitryssland, Ukraina, Afghanistan och andra utomeuropeiska länder, ägna sig åt strukturerad repetition av sina kunskaper för att optimera möjligheten att klara det stundande kunskapsprovet.

– Efter tjugo intensiva veckor är förhoppningen att samtliga ska vara rustade att klara av Socialstyrelsens kunskapsprov i september. Det innehåller en teoretisk del och en praktisk, säger Williams Donoso, projektadministratör på Lunds universitets avdelning för uppdragsutbildning i ett pressmeddelande.

Förutom genomförd läkarutbildning i ett utomeuropeiskt land var kravet för att bli antagen till utbildningen att deltagarna var godkända i Svenska 3, som innebär att man är behörig att studera på högskolenivå.

– Ett tufft krav, men en viktig förutsättning för att det ska gå hela vägen. Personerna ska kunna gå direkt till anställning efter avklarade prov i höst, säger Williams Donoso, som varit med och koordinerat rekryteringsprocessen.

Yrkeserfarenheten bland deltagarna i kursen sträcker sig från genomförd praktik till upp till 15 år som praktiserande läkare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera