Ny statistik: Vanligaste arbetskadorna bland läkare

Fallolyckor är den vanligaste formen av arbetsolycksfall för läkare liksom för många andra yrkesgrupper. I kategorin ingår fall i samma nivå, till exempel halkolyckor inomhus eller på väg till jobbet. Totalt anmälde läkare 17 sådana olyckor under 2010.

När det gäller arbetssjukdomar anmäldes 12 fall av sjukdom på grund av exponering för kemiska och biologiska ämnen (smitta ingår här) och 11 fall av sjukdom på grund av organisatoriska och sociala förhållanden på arbetsplatsen.

Bland läkare anmälde fler kvinnor (38 st) än män (28 st) arbetsolycksfall och arbetssjukdomar förra året. Det finns dock ett mörkertal i statistiken beroende på att många inte anmäler arbetsskador till Arbetsmiljöverket.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04