Ny sökmotor tillgänglig gratis för alla
Först var tanken att ta betalt av regionerna för sökmotorn han utvecklade, men nu har läkaren Anders Forselius valt att släppa den helt fri. Förhoppningen är att sökfunktionen ska spara mycket tid i vardagen åt kollegorna.
Hur kommer det sig att ni valde att släppa sökmotorn gratis?
– Det här startade som ett kul projekt som skulle skapa förändring och det primära var aldrig att tjäna pengar. Jag såg ett stort behov – och insåg att det här var något jag behövde själv i min vardag som läkare. Först funderade vi på om vi kunde ta betalt men det visade sig vara svårt av flera olika anledningar. Det hela ledde till att vi i stället började jobba med sidotjänster som att utveckla specifika verktyg för enskilda kliniker för att optimera deras registreringar med mera. När vi nu fokuseras så mycket på det väljer vi att släppa den här sökfunktionen gratis till alla kollegor istället. Det känns som en kul grej att se om andra tycker att den här tjänsten är lika bra som vi.
Ni har lagt ner år av arbete på detta men väljer nu att inte ta betalt för funktionen – hur går det ihop?
– Ja, det kostar mycket att ha molntjänster och andra lösningar, det är inte gratis. Vår tanke är att det åtminstone hade varit kul om det kunde gå runt och inte kosta oss något i slutändan. Sidotjänsterna har visat stort behov och där bygger vi vidare bolaget snarare än sökmotorn primärt. Vi hjälper kliniker med deras kodregistreringar samt genererar diagnoskoder från journaltext. Vården är enormt långsam kring att ta beslut om att implementera nya funktioner. Det har varit frustrerande givetvis – framför allt när man själv arbetar i vården och ser hur stora behoven är. Vi hade kunnat förse samtliga journalsystem med den här sökfunktionen imorgon om de ville det och jag har verkligen gjort allt jag kan för att det skulle bli så. Ändå går det inte. Vi har fått tips om att vi borde fokusera på USA eller England och sälja den här tjänsten – men jag är lite patriotisk och vill inte ge upp här på hemmaplan. Jag vill ju att det ska fungera här hemma – jag vill ju att vården ska funka här!
För någon som aldrig har hört talas om er tjänst – hur fungerar den här sökmotorn?
– Den funkar ungefär som Google. Du har ett sökfält där du söker efter den diagnoskod du önskar. Du kan både stava fel och skriva förkortningar och du behöver inte komma ihåg de latinska benämningarna. Sökmotorn gör att du hittar rätt kod mycket snabbare och sökresultaten blir mycket mer relevanta. Du får också flera förslag i samma kontext. Söker du till exempel på sockersjuka så visas alla diagnoskoder som är relaterade till diabetes eller diabetesrelaterade sjukdomar. Även relevanta åtgärdskoder som har med detta att göra dyker upp till varje diagnoskod. På det sättet sparas mycket tid i vardagen.
Användare hör av sig och tackar mig varje dag Anders Forselius
Vilken feedback har ni fått från användarna?
– Hittills är vi uppe i 80 000- 100 000 sökningar totalt och de senaste dagarna har vi haft nästan 2000 användare per dag. Användare hör av sig och tackar mig varje dag för att jag underlättar deras jobbvardag så mycket. Att sökmotorn hanterar felstavningar är det mest uppskattade och sedan har jag fått input på lite olika småsaker som önskemålet att kunna sortera svaren i alfabetisk ordning med mera.
Hur gör man rent praktiskt för att börja använda den som läkare på ett av landets sjukhus?
– Då går man in på www.aicd.nu – det enda vi har där är ett sökfält. Och sedan är det bara att börja skriva ”axellux” eller vad du nu letar efter. Då får du snabbt dina koder och kan jobba vidare.