Ny rättegång mot Fikru Maru inledd

Under måndagen fortsatte rättegången mot Fikru Maru och de 37 andra som anklagas för inblandning i upploppet och branden i Kilintofängelset i september.

Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, befinner sig på plats i Addis Abeba. Han har tidigare sagt att det enligt hans förmenande ”snarare handlar om en politisk process än en juridisk rättegång”.

– Rättsprocessen är nog bara en pennfäktning. Det är ju ingen som på allvar tror att rättsprocessen kommer att vara det som avgör saken i den ena eller andra riktningen. Fikrus öde kommer nog att avgöras av högre makter, sa han också till Sjukhusläkaren innan avfärden till Etiopien.

Läs mer: ”Rättsprocessen är nog bara en pennfäktning”

Måndagen är första gången sedan Fikru Maru fördes till sjukhus som han själv kan vara på plats i domstolen. Utöver Hans Bagner befinner sig också Emy Maru, Fikru Marus dotter i Addis Abeba. Hon säger till SVT Nyheter Gävleborg:

– Det kommer inte att hända någonting. Det är ju ingen riktig rättsprocess. Det är ju så det är här i Etiopien.

Inte heller Hans Bagner har höga förhoppningar på dagens förhandling.

– Vi ska självklart göra vad vi kan för att försöka motbevisa det som åklagaren hävdar, men dessvärre är jag rädd för att resultatet inte kommer att bli särskilt tillfredsställande, säger han till SVT Nyheter Gävleborg.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården