Nyhetsarkiv

Ny metod ska kartlägga arbetsmiljöproblem

Forskare vid Umeå universitet testar en ny metod för att kartlägga arbetsmiljöproblem – där medarbetarna vid Norrlands universitetssjukhus  själva ska hjälpa till att peka ut den miljö som får dem att må dåligt. 

Sjukhus-mkt-personal-vid-sä160I samarbete med forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin ska 100 anställda vid universitetssjukhuset i Umeå som har besökt företagshälsovården för hälsobesvär kopplade till inomhusmiljö hjälpa forskarna att kartlägga  problem med inomhusmiljön. Förutom att besvara en enkät deltar de även i en enkel undersökning om hudkänslighet.

– Vi ska, med hjälp av medarbetarna och med praktisk hjälp från fastighetsavdelningen, hitta rum där man utvecklar symptom och där man inte gör det. I alla dessa rum ska vi ta prover av luftens kemiska sammansättning samt undersöka den fysiska miljön, säger Ingrid Liljelind, docent vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin i ett pressmeddelande.

30 personer ska även under en timme vistas i rum där de får besvär och i rum där de inte får besvär, samtidigt som de har på sig ett litet rör där flyktiga organiska ämnen fastnar.

– Vi mäter det som finns i rummet samtidigt som vi tar blodprov på deltagarna, prov som bland annat visar på inflammationsmarkörer, förklarar Ingrid Liljelind. Vi hoppas se mönster som skiljer sig från en kontrollgrupp och som kan kopplas till ämnen i luften.

Tanken är att studien ska fastställa samband mellan kemiska ämnen i luften och faktorer kopplade till byggnaden och reaktionerna. Förhoppningen är att det kan leda till råd om vilket byggmaterial man ska använda sig av i framtiden, menar Ingrid Liljelind.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera