Nyhet

Ny metod för att återanvända engångsmaterial från sjukvården

Forskare på Chalmers har hittat en metod för att kunna återanvända sjukvårdens enorma berg av engångsmaterial. – Fördelen är att man kan ta hand om alla typ er av material, allt från handskar och munskydd till skalpeller, utan att det behöver sorteras, säger Martin Seemann, docent på Chalmers avdelning för energiteknik, som är en av de forskare som arbetat med den nya metoden.

Genom termokemisk återvinning – vilket enkelt uttryckt handlar om att avfallet blandas med sand som upphettats till 800 grader – bryts både materialet isär, samtidigt som bakterier och andra mikroorganismer förstörs. På så sätt skapas gas som innehåller beståndsdelar som i sin tur kan användas till ny plast.

Martin Seemann, docent på Chalmers avdelning för energiteknik, är en av de forskare som arbetat med den nya metoden sedan 2018.

– Fördelen är att man kan ta hand om alla typ er av material, allt från handskar och munskydd till skalpeller, utan att det behöver sorteras. Den här processen bryr sig inte om vad som kommer in. När vi började titta på det här området utgick vi från perspektivet att man måste räkna med att hantera allt, vi kan inte bara plocka russinen ur kakan.

Martin Seemann, docent på Chalmers avdelning för energiteknik, har krånglat sig in i anläggningen där 800 grader varm sand kan omvandla plastavfall från sjukvården till gas, som i sin tur kan användas till att göra ny plast.FOTO: Ellika Henrikson

Metoden är redo att tas i bruk, men enligt Martin Seemann kommer det att dröja runt fem år innan den blir till verklighet. En tröghet ligger i själva kemibranschen – ett industriellt landskap som inte rör sig speciellt fort och som i princip enbart är driven av ekonomi. En annan i att ingen vill vara den som går i täten.

– Alla vill vara nummer två. Vi har gjort beräkningar forskningsmässigt, men nu hoppas vi att kemiindustrin gör en gedigen teknoekonomisk analys och kommer fram till samma resultat. Om den skulle tas i bruk skulle det förändra massivt, inte minst eftersom lagstiftningen är skriven så att man ska använda den bästa tillgängliga tekniken.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera