Nyhetsarkiv

Ny forskningsaffär på Karolinska

Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet har utfört avancerad forskning på människor utan giltiga tillstånd, det avslöjar Svenska Dagbladet.

Det handlar om patienter som genomgått en benmärgstransplantation, men därefter fått svåra komplikationer och då fått experimentell behandling med celler från moderkakor. Enligt tidningen har KI och KS utfört forskningen utan tillstånd från 2011 till i höstas och den rör minst 68 patienter.

– De har rusat rakt in i patienten med celler som man inte har definierat och inte har testat på djur. Man har antagit att moderkakscellerna är ofarliga eftersom behandling med andra celltyper visat sig fungera med få biverkningar, säger Katarina Le Blanc, professor i klinisk stamcellsforskning vid Karolinska institutet, till SvD.

Svenska Dagbladet skriver också att Karolinska universitetssjukhuset återupptagit en intern utredning i ärendet och att Karolinska institutet i somras anmälde ärendet till Centrala etikprövningsnämnden.

Harald Blegen, divisionschef för cancersjukvården på Karolinska, säger till SvD:

– Jag kan bara säga att det har skett utan att ansvariga upptäckt och korrigerat att några få inte följt reglerna. Det tog tre år fram till sommaren 2014 då vi ändå misstänkte att allt inte stod rätt till. Sedan dess har en verksamhetschef avsatts och en pensionerad professor med timanställning på sjukhuset har stängts av. Verksamheten har stoppats och vi har infört en kontroll som ska se till att alla följer lagar och regler och vet vilka tillstånd som behövs.

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson säger att Sveriges Radio att ”det är klart bekymmersamt” och att man behöver ”jobba med att försöka återskapa förtroendet för den medicinska forskningen”. Ekot har också pratat med Olle Ringdén, en av de forskare som är inblandade, och enligt honom handlar det om falska anklagelser.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera