Ny föreskrift reder ut ansvaret för nationella IT-lösningar
Socialstyrelsens svar på de många Lex Maria-anmälningarna mot Pascal satte fokus på de oklara ansvarsförhållanden som råder för nationella IT-lösningar.
Pascal, Nationell patientöversikt (NPÖ) och den kommande anslutningen av journalsystem till nationell ordinationsdatabas, NOD, bygger på att flera olika system knyts samman i en kommunikationskedja. Kedjan blir då inte starkare än sin svagaste länk, vilket införandet av Pascal visar.
Alla vårdgivare har ansvar för IT-system som anskaffas till verksamheterna, men de IT-lösningar som införs nationellt har de enskilda vårdgivarna mycket svårt att påverka.
Läkemedelsverket arbetar nu med en ny föreskrift vars kärna är just att klarlägga ansvarsförhållanden. Föreskriften beräknas vara klar före sommaren och ska träda i kraft den 1 januari nästa år.
Enligt Alf Öhman, utredare på Läkemedelsverket, har det till och med varit svårt att lämna in klagomål på nationella IT-system eftersom det inte funnits någon tydlig mottagare.
Det här med riskhantering för de olika systemen av i dag förefaller saknas. Men ännu viktigare är att man får en klar ansvarsfördelning. Vem kallas utvecklare när systemet tas i drift? Vem är beställare? Varje system ska svara på de frågorna, säger Alf Öhman till tidningen IT i vården.
När den nya föreskriften träder i kraft blir Läkemedelsverket tillsynsansvarig myndighet för nationella IT-system för sjukvården. Nationella vård-IT-system kommer då att klassas som medicintekniska produkter, dock behöver de inte CE-märkas.