Ny dom: Osignerade journaler ska lämnas ut

Karolinska universitetssjukhuset avslog begäran från en man som begärt att få ta del av osignerade journalanteckningar avseende vården av hans hustru. Mannen överklagade beslutet till kammarrätten, som avslog överklagandet med motiveringen att anteckningarna inte kunde betraktas som färdigställda.

Högsta förvaltningsdomstolen ger dock mannen rätt. Domstolens mening är att det i en journalhandling inte kan förekomma anteckningar som endast är att betrakta som utkast eller arbetsversioner. Slutsatsen är att de är allmänna handlingar och ska lämnas ut om det inte finns hinder på grund av sekretessbestämmelser.

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna