Nyhetsarkiv

Ny anmälan mot Paolo Macchiarini

En ny anmälan om oredlighet i forskning har lämnats in mot kirurgen Paolo Macchiarini, rapporterar Svenska Dagbladet. Det är de fyra läkare som först slog larm om Macchiarinis agerande som nu gjort en ny anmälan. Den här gången rör det sig om att Paolo Macchiarini och hans forskarkollega ska ha manipulerat bilder på en av patienternas luftstrupe.

Anmälan rör datortomografiska bilder på den isländske patient som var den första som fick en av Paolo Macchiarinis konstgjorda luftstrupar inopererad. Bilderna har publicerats tillsammans med den vetenskapliga artikeln i The Lancet och beskrivs visa hur strupen såg ut fem månader efter transplantationen ”en nästan normalt fungerande luftstrupe” skriver Macchiarini. Men i den nya anmälan som lämnats in skriver de fyra läkarna att bilderna i själva verket kan vara tagna bara fyra veckor efter operationen, skriver SVD. De anmälande läkarna skriver att Macchiarini och hans kollega ”sannolikt ändrat datumen på den radiologiska undersökningen”.

Själva bilderna ingick inte i den externa granskaren Bengt Gerdins uppdrag, säger han till tidningen.  Därför har de inte varit föremål för extern granskning tidigare.

Karolinska institutets vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright har inte velat kommentera anmälan, men KI har lämnat en allmän kommentar.

”Vi ser allvarligt på alla misstankar om oredlighet i forskning och har gjort en första bedömning av denna anmälan. Den gäller en artikel som redan ingår i den pågående utredningen kring Paolo Macchiarini, där yttrande kommer att inhämtas från Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. När en artikel anmäls för oredlighet i forskning inhämtar vi yttranden från författargruppen och detta gör vi även i detta fall”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera