Ny anläggning ska ge bättre och billigare energi på Nus

Genom att använda en geoenergianläggning vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå ska Västerbottens läns landsting spara runt 4,5 miljoner per år i minskade energikostnader.

Enligt landstinget innebär användandet av geoenergianläggningen att sjukhusets energiförsörjning blir ”säkrare och mer robust”, att koldioxidutsläppen minskar samt att kostnaden för fjärrvärme och kyla halveras. Anläggningen, som kostade 40 miljoner kronor, ska vara betald inom sju år och man räknar med att den kommer att spara landstinget runt 4,5 miljoner kronor per år.

Hans Johansson, fastighetsområdeschef för Nus, säger i ett pressmeddelande att man idag ”täcker 95 procent av kylbehovet och drygt 20 procent av värmebehovet för hela Norrlands universitetssjukhus”.

Anläggningen, som enligt landstinget är en av världens 30 största, togs i bruk under våren förra året och planen är den inom något år ska byggas ut ytterligare. Den består av 125 borrhål, upp till 250 meter djupa, under en bilparkering vid landstingshuset.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04