Ny aktör startar snabbspår för läkare
Fler aktörer hoppar på tåget med snabbspår för akademiker. I Lund erbjuder Folkuniversitetet en ny utbildning i sjukvårdssvenska för nyanlända läkare och tandläkare.
Måndag 18 januari startar 20 personer en kurs på studieförbundet med fördjupning i sjukvårdssvenska. Kursen är en arbetsmarknadsutbildning och sker i samarbete med Lunds universitet på uppdrag av Arbetsförmedlingen.
– Det är första gången vi testar den här lösningen med en fördjupning i språket. Vi har många nyanlända läkare och tandläkare inskrivna på Arbetsförmedlingen och hoppas på fler kurstarter under året, säger Jonas Feldt, projektledare för ”Korta vägen” på Folkuniversitet i Lund.
”Korta vägen” är en arbetsmarknadsutbildning för nyanlända akademiker. Den är sex månader lång och innehåller bland annat yrkessvenska, praktik, samhällskunskap och coachning .
Snabbspåret för läkare och tandläkare är en del av ”Korta vägen” och innehåller ytterligare 200 timmar svenska och utbildning om svensk kultur samt 60 timmars fördjupning i sjukvårdssvenska. Målet för deltagarna är att klara det allmänna behörighetstest i svenska som krävs för att kunna gå vidare.
Praktik ingår också. Där tror man på samarbete med Skånes universitetssjukhus och Region Skåne.
– För läkare tittar vi mycket på auskultation. Det kan vara att gå bredvid en specialist eller att först gå bredvid en undersköterska, sen en sjuksköterska och så en läkare för att få större inblick i svensk sjukvård, säger Jonas Feldt.
Efter de sex månadernas utbildning och avklarat behörighetsprov i svenska på C1-nivå är läkarna klara med språkdelen. Sedan återstår TULE-provet som bedömer medicinsk kompetens och provtjänstgöring.
Behövs det lärare i detta? Min sambo undervisar f n läkare och tandläkare i sjukvårdssvenska i ett privatföretag, men det är sporadiskt i perioder. Hon vill ha ”full sysselsättning”. Finns det möjligheter?
Mvh
J.Halling