Nyhetsarkiv

Nu står hoppet till statsministern

Nu hoppas Fikru Marus advokater på att statsminister Stefan Löfven på sin resa till Etiopien ska ta upp fallet med den frihetsberövade svenska läkaren.

I helgen åker statsminister Stefan Löfven (S) till Etiopiens för huvudstad Addis Abeba för att delta i Afrikanska Unionens toppmöte. Om han då kommer att ta upp Fikru Marus fall vill Stefan Löfvens pressekreterare inte kommentera inför resan.

Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner hoppas på det men har inte fått något besked.

– Om Stefan Löfven tar upp fallet med företrädare för etiopiska regeringen finns det förhoppningar att det händer någonting, säger Hans Bagner.

Han jämför den tid som de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade sedan de åtalats för ett allvarligt brott från etiopisk synpunkt, 438 dagar, med den tid som Fikru Maru suttit häktad i väntan på rättegång, över 620 dagar.

– Fikru Maru borde vara ute nu, han borde inte ha häktats alls, säger Hans Bagner.

Fikru Maru anklagas för kännedom om mutbrott, som Sjukhusläkaren tidigare har berättat, se nummer 7/2014.

Fikru Marus två advokater i Etiopien, som Hans Bagner har kontakt med, lämnade nyligen en begäran till det etiopiska rättsväsendet om att skynda på hanteringen av Fikru Marus fall. I första hand begär de att han frisläpps eftersom han hållits frihetsberövad under så lång tid, alternativt släpps mot borgen. I andra hand att hans åtal separeras från 23 andra som hans fall har klumpats ihop med utan att ha med varandra att göra. I tredje hand ber de rätten att snabba på rättsprocessen i enlighet med vad som stipuleras i etiopisk lag och i internationella konventioner om mänskliga rättigheter som Etiopien har anslutit sig till.

När brevet skrevs kände advokaterna inte till Stefan Löfvens resa till Etiopien.

Fikru Maru är specialist i internmedicin och kardiologi och anställd vid Hudiksvalls sjukhus i Region Gävleborg. Sjukhuset han startat i Etiopien finansieras med runt en tredjedel av svenska medel.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera