Nyhetsarkiv

Nu lovar konesiska staten att ta krafttag

”Rural cooperative health insurance scheme” är en reform som riktar sig till befolkningen på landsbygden.

Målet med reformen är att 80 procent av landsbygdens fattiga ska vara försäkrade 2010. Kostnaden för försäkringen är 50 yuan (cirka 50 kronor) per person. Av den summan betalar staten 20 kronor, det lokala ministeriet betalar 20 kronor och den försäkrade betalar själv 10 kronor.
Redan nu, har nära 86 procent av landsbygdens befolkning, eller 730 miljoner anslutit sig.

Men reformen har fortfarande klara svagheter.
Om en patient från landsbygden vänder sig lokalt till en klinik eller ett litet sjukhus i sin hemstad täcker försäkringen cirka 70 procent av kostnaderna. Patienten får fortfarande betala cirka 30 procent ur egen ficka.
Vänder sig patienten till en specialist vid ett större sjukhus i en storstad täcker försäkringen knappt en tredjedel av kostnaden.

Riktigt vad försäkringen omfattar är fortfarande oklart, och denna reform gäller enbart landsbygden.

Den stora utmaningen är också att skapa trygghet för alla miljoner migrantarbetare som bor i städerna under svåra villkor och som är utestängda från vård och utbildning.

För städernas befolkning inför man gradvis en sjukvårdsförsäkring som ska finansiera behandling och ingrepp som kostar mer än 2 000 yuan (cirka 2 000 kronor).

Kostnaden för dem som ansluter sig är 50 yuan per år (cirka 50 kronor). Exakt vilka diagnoser och behandlingar som ska omfattas av försäkringen är också oklart i dagsläget, bland annat på grund av att ansvaret för hälso- och sjukvården i Kina vilar på en rad olika ministerier på central och lokal nivå, vilket innebär att sjukvårdssystemer ser lite olika ut beroende på var i landet man befinner sig.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera