Nyhetsarkiv

Norsk läkarstrejk trappas upp ytterligare

Fackförbundet Akademikernes strejk på norska sjukhus som inleddes i förra veckan trappas nu upp. I morgon bitti går ytterligare 185 medlemmar vid ytterligare tre sjukhus ut i strejk. Strejken kommer då omfatta 498 medlemmar vid tolv sjukhus.  

Den bakomliggande konflikten handlar om läkarnas arbetstider, där Akademikerne som samlar bland annat det norska läkarförbundet under sitt tak vill ha ett rullande schema, medan arbetsgivarorganisationen Spekter vill att arbetstiden ska bestämmas individuellt med läkarna efter behov. Efter att förhandlingarna brutit samman inledde Akademikerne en strejk förra veckans onsdag, den 7 september.

”Vi kämpar för att säkra ett kollektivt skydd för de anställda, en försvarlig arbetsbelastning och patientsäkerhet vid norska sjukhus. Och vi kämpar mot en arbetsgivarpolitik som försvagar samarbete och medbestämmande och möjligheten att finna den bästa lösningen för både anställda, arbetsgivare och patienter” skriver den norska överläkarföreningens ordförande om strejken på föreningens webbsida.

De sjukhus som från och med fredag omfattas av strejken är Oslo universitetssjukhus, Sjukhuset Østfold, Helse Stavanger, Helse Bergen, Vestre Viken, Finnmarkssjukhuset, Akershus universitetssjukhus, Sjukhuset i Vestfold, St. Olavs Hospital, Sunnaas, Nordlandssjukhuset och Helse Nord RHF.

Akutvård och cancervård samt psykiatri och barnsjukvård  på sjukhusen omfattas inte av strejken.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera