Norge tror inte på att slå samman små sjukhus

Omvandling av små enheter till stora – nei takk! I Norge har Läkarförbundet fått regeringen att släppa tron på sammanslagning av små sjukhus – och i stället lyckats tvärvända utvecklingen till att successivt splittra upp de stora kolosserna igen.
Debatten om småsjukhusens existensberättigande har varit livlig i Norge. Precis som i Sverige har utvecklingen under många år gått mot allt större enheter där de mindre, självständiga sjukhusen har fått stryka på foten och inrätta sig i större organisationskolosser med ledningen på annan ort.
Men den utvecklingen har Läkarförbundet med Norsk Overlegeforening i spetsen efter många tuffa fajter, lyckats – inte bara stoppa – utan även vända. Och i den nationella hälso- och sjukhusplanen som regeringen har antagit står nu definierat svart på vitt både vad ett litet akutsjukhus faktiskt är för något – och att de ska få finnas kvar.
– I mångt och mycket är det här en bevaringsplan för de små sjukhusen, säger Christian Grimsgaard som är vice ordförande i Norsk Overlegeforening – inte utan ett gott mått av tillfredsställelse i rösten.
För att regelmässigt tvinga in de små sjukhusen i större enheter har visat sig både dyrt, dåligt och ödesdigert för invånarna i många mindre städer, menar han.
– De små akutsjukhusen är viktiga för de är skickliga på att behandla framför allt de gamla multisjuka äldre som är en växande grupp. Det sker otroligt mycket bra patientbehandling på de små sjukhusen och avstånden är viktiga att ta hänsyn till i ett land som Norge. Vi vet av erfarenhet att ju längre bort från ett sjukhus man bor desto mindre använder man sig av sjukhustjänster.
Att ledningen i den större enheten hamnar långt från själva verksamheten är också något norrmännen har lärt sig fungerar mindre bra.
– Det har inte varit lyckat. Man får chefer som inte befinner sig där verksamheten sker utan det lilla sjukhuset blir styrt på distans från ett större sjukhus. Det blir väldigt uppbrutet och avståndet mellan chefer och anställda blir för långt. Nu är huvudregeln att man ska ha en chef på sjukhuset i stället och det är vi inom Läkarförbundet väldigt glada för. I några fall har man valt att splittra upp stora enheter för att få dem att fungera bättre.
Väldigt mycket av diskussionen har kretsat kring storleken på de små sjukhusen, berättar Christian Grimsgaard.
– Vi menar att ett litet akutsjukhus som minst bör ha specialistkompetens inom medicin, kirurgi och diagnostik (radiologi), men har inte helt fått genomslag för att det ska finnas akutkirurgi på alla ställen ännu. Det har också argumenterats kring vilket upptagningsområde det lilla akutsjukhuset som minst ska ha. I början resonerade vi kring 80 000 invånare med några undantag, men i Norge finns det väldigt många välfungerande små sjukhus som är mindre än det, så det talet slopade vi helt.
Hei Marita. Bildet er på ikke entydig, men riktningen mot stadig større enheter har snudd så langt jeg kan vurdere det. I området vi kaller Innlandet er det 4 sykehus som de ser for seg å slå sammen til ett, det blir et stort sykehus. Denne prosessen har pågått i 10-15 år, og vil nok videreføres. De andre sykehusene som nevnes i eksempelet er små sykehus som de slår sammen, også prosesser som har vært igangsatt for mange år siden.
På den andre siden har vi en del fusjonerte sykehus (som ligger på ulike steder), som nå splittes opp igjen. Det gjelder Vestre viken, Sørlandet, og etter hvert flere. Politikerne mener at det som hovedregel skal være ledelse på hvert sykehus.
I behandlingen av nasjonal helse- og sykehusplan i Stortinget ble det store stridsspørsmålet størrelse på sykehus, og mitt inntrykk er at det har skjedd et betydelig stemningsskifte nå, til fordel for de små sykehusene. I utgangspunktet var nok planen tenkt å skulle bidra til nedleggelse av mange mindre sykehus, men det endte opp i nærmest det omvendte, en bevaringsplan. Jeg sitter i et regjeringsoppnevnt utvalg som ser på fremtidig organisering av spesialisthelsetjenesten, og det er få eller ingen som snakker om store enheter som løsningen lenger.
Nei, nei og nei 😮 Hvor kommer dette fra? Det er jo akkurat det at det planlegges store sykehus og de små mister akuttfunksjonen og fødeenheter 🙁 Vi slåss om å bevare våres neointesiven, barn og føde/gyn/barsel på Elverum nå (bestemmes i desember). Det blir et stort sykehus ca 30 km umna og Elverum, Gjøvik og Lillehammer mister mange funksjoner. Også Molde og Kristiansund mister stor del av funksjonene sine når det blir bygd stort sykehus mellom de to byene i framtiden. Også Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana mister akuttfunksjonene når stort sykehus finner sted (dem har kranglet årevis om dette….). Denne artikkelen er på feil spor, dessverre. Oftest er det fødetilbud som blir først borte. Sist ble Mosjøen jordmorstyrt fødestue lagt ned i fjor 🙁 Så ikke se på Norge 🙁 Jobber selv på Elverum (ca 1000 fødsler) og vi har fakkeltog i morgen å bevare neo/barn/føde/barsel/gyn!!!
Skall bli intressant att följa.