Nomineringsgrupp letar ny KI-styrelse

Idag inleds arbetet med att ta fram förslag på en ny styrelse för Karolinska Institutet. Regeringen har gett nomineringsgruppen för KI i uppdrag att ta fram förslag till ny styrelseordförande samt tre nya styrelseledamöter.

I samband med att Sten Heckscher presenterade sin externa utredning av KI:s hanterande av kirurgen Paolo Macchiarini meddelade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, att KI:s styrelse behövde bytas ut, samtidigt som hon välkomnade Lars Leijonborgs avgång som ordförande för styrelsen, eller konsistoriet. Det innebär att återstoden av de styrelseledamöter som satt i styrelsen för Paolo Macchiarinis verksamhet nu också byts ut.

– Karolinska institutets styrelse är kollektivt ansvarig för verksamheten. För att ge lärosätet goda förutsättningar att genomföra nödvändiga förändringar och återupprätta förtroendet för Karolinska institutet och svensk klinisk forskning behöver en ny styrelseordförande och nya styrelseledamöter utses, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

I väntan på att en ny ordförande och nya styrelseledamöter har utsett kommer den nuvarande styrelsen att fullfölja sina åtaganden.

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka