Nomineringsgrupp letar ny KI-styrelse

Idag inleds arbetet med att ta fram förslag på en ny styrelse för Karolinska Institutet. Regeringen har gett nomineringsgruppen för KI i uppdrag att ta fram förslag till ny styrelseordförande samt tre nya styrelseledamöter.

I samband med att Sten Heckscher presenterade sin externa utredning av KI:s hanterande av kirurgen Paolo Macchiarini meddelade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, att KI:s styrelse behövde bytas ut, samtidigt som hon välkomnade Lars Leijonborgs avgång som ordförande för styrelsen, eller konsistoriet. Det innebär att återstoden av de styrelseledamöter som satt i styrelsen för Paolo Macchiarinis verksamhet nu också byts ut.

– Karolinska institutets styrelse är kollektivt ansvarig för verksamheten. För att ge lärosätet goda förutsättningar att genomföra nödvändiga förändringar och återupprätta förtroendet för Karolinska institutet och svensk klinisk forskning behöver en ny styrelseordförande och nya styrelseledamöter utses, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

I väntan på att en ny ordförande och nya styrelseledamöter har utsett kommer den nuvarande styrelsen att fullfölja sina åtaganden.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården