Nominera bästa och sämsta sjukhusmaten
I slutet av augusti hölls ett extrainsatt landstingsfullmäktige för att diskutera sjukhusmaten i Stockholms län. Denna gång låg inte fokus på smaklös mat, förpackningar som exploderar i mikron och tillsatser som sätter ner aptiten utan på fel som begåtts i samband med upphandlingen. Beslutet att köpa in färdigpackad mat från en extern leverantör fattades av tjänstemän, och de ansvariga politikerna hade inte fått ta del av en kritisk rapport.
Tidningen Sjukhusläkaren tar upp sjukhusmaten i ett kommande nummer i höst. Vi vill uppmärksamma både bra och dålig mat, och ber nu om hjälp om hjälp från våra läsare med tips om var vi kan hitta såväl den goda och näringsrika som den smaklösa maten med låg kvalitet. Får vi tillräckligt många nomineringar kommer vi att låta ett matproffs prova maten och ge sitt utlåtande.
Nominera, gärna med en kort motivering, genom att skriva i kommentarsfältet här nedan, där då också gärna får diskutera sådant som har med sjukhusmat att göra. Du kan också passa på att rösta i veckans fråga på samma tema.
Tyvärr tycks även Västra Götaland vara på väg att skrota sina kök och på väg mot centralisering av tillagningen. Tjänstemännen jämför med Nobelmaten som också börjar beredas några dagar innan den serveras, men jag skulle nog ändå bli förvånad om Nobelstiftelsen skulle välja samma leverantör som Västra Götalands regionen?!
Undertecknad har under tiden nov 2009 – maj 2010 i fem etapper legat inne på olika
kir-avdelningar på Danderyds sjukhus. Av dessa skildje sig avdelning 61 vad beträffar maten markant från de övriga genom att alltid vara smaklig och aptitretande.
Maten levererades till avdelningen med varje ingrediens för sig och värmdes var för sig, varefter köksvärdinnan komponerade portionen efter patientens val.Det fanns
alltid både varma och kalla grönsaker, potatis och ris, och andra tillbehör att välja på.Vid 15-tiden fick man en liten ”cocktail” med glass och bär.
Det var en himmelsvid skillnad mot de ”färdigkomponerade” portioner som värmdes
upp i micron på andra avdelningar.Den maten hörde jag aldrig ett gott ord om.
med vänliga hälsningar Lars Sjöholm
Mikromat i låda från Sundsvall har inte blivit någon succé i Ö-vik, utom möjligtvis hos landstingets ekonomer…
Kokt fisk med majs, kokt potatis ingen sås på Danderyds sjukhus för några år sedan!! Vidirgt!!
Svärfar låg inne på Södersjukhuset i somras och var mycket nöjd med maten som var väldigt god och enligt honom även såg trevlig ut. Han förstod inte alls tidningsdebatten om dålig sjukhusmat. Så det får bli en nominering till Södersjukhuset i kategorin Bästa mat.