Nobelsekreterare avgår

Urban Lendahl, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, avgår med omedelbar verkan.

Orsaken är att han kan komma att granskas i fallet med KI-kirurgen, Paolo Macchiarini.

Professor Urban Lendahl var ledamot i KI:s Nobelkommitté när Macchiarini rekryterades och var en av dem som förespråkade att anställa den omstridde kirurgen.

Karolinska Institutets konsistorium har beslutat om en extern granskning i Macchiariniärendet.

I ett pressmeddelande från Nobelförsamlingen sägs att Urban Lendahl lämnar sin post på egen begäran, då han uppfattar att han kan komma att innefattas i utredningen.

Nobelförsamlingen, som är fristående från Karolinska Institutet, består av 50 valda ledamöter som är professorer vid KI.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården