Nobelsekreterare avgår

Urban Lendahl, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, avgår med omedelbar verkan.

Orsaken är att han kan komma att granskas i fallet med KI-kirurgen, Paolo Macchiarini.

Professor Urban Lendahl var ledamot i KI:s Nobelkommitté när Macchiarini rekryterades och var en av dem som förespråkade att anställa den omstridde kirurgen.

Karolinska Institutets konsistorium har beslutat om en extern granskning i Macchiariniärendet.

I ett pressmeddelande från Nobelförsamlingen sägs att Urban Lendahl lämnar sin post på egen begäran, då han uppfattar att han kan komma att innefattas i utredningen.

Nobelförsamlingen, som är fristående från Karolinska Institutet, består av 50 valda ledamöter som är professorer vid KI.

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka