Nyhetsarkiv

Nobelpriset till Yoshinori Ohsumi

Japanen Yoshinori Ohsumi får Nobelpriset i fysiologi eller medicin för att han ”upptäckt och klarlagt maskineriet som styr autofagi en fundamental process för nedbrytning och återvinning av cellens egna beståndsdelar”. 

Yoshinori Ohsumi föddes 1945 i Fukuoka, Japan. Han doktorerade 1974 vid Tokyo University. Efter en 3- årig vistelse vid Rockefeller University, New York, USA, återvände han till Tokyo University där han etablerade sin forskargrupp 1988. Sedan 2009 är han professor vid Tokyo Institute of Technology.

Ohsumi och de forskare som följt i hans fotspår gör att vi nu vet att autofagi kontrollerar viktiga fysiologiska processer där cellulära beståndsdelar behöver brytas ner och återvinnas. Autofagi ger cellen snabb tillgång till bränsle för energifrisättning och byggstenar för återuppbyggnad. Autofagi bidrar också till att oskadliggöra invaderande bakterier och virus.

En nedsatt autofagifuktion kan kopplas till Parkinsons sjukdom, typ 2 diabetes och andra sjukdomar som uppträder då vi blir äldre. Autofagi är även inblandat i utvecklingen av cancer. Forskning pågår också föra tt utveckla läkemedel som kan påverka autofagiprocessen och därigenom motverka allvarliga sjukdomstillstånd.

Autofagi har varit ett känt fenomen i över 50 år, men det Yoshinori Ohsumi tillfört, och vad som beskrivs som ett paradigmskiftande genombrott under 1990-talet, är en klarläggning av autofagins fundamentala betydelse för fysiologi och medicin.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera