Nobelpris i medicin för terapi mot parasiter och malaria

Omätbart stora vinster för den globala hälsan – årets tre nobelpristagare inom medicin och fysiologi fick priset för sina upptäckter kring nya terapiformer mot malaria och infektioner orsakade av parasitmaskar.

William C Campbell, Satoshi Ömura och Youyou Tu. Det är namnet på årets tre nobelpristagare i medicin/fysiologi som offentligjordes i dag vid lunchtid.

William Campbell och Satoshi Ōmura får priset för sina upptäcker rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar och Youyou Tu för sina upptäckter kring en ny terapi mot malaria.

– Parasiter har varit ett stort problem för mänskligheten, pristagarna har gjort revolutionerande framsteg i kampen mot parasiter och enastående framsteg i medicinutveckling för malaria, sade Hans Forssberg från Nobelförsamlingen på presskonferensen.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04