TIPS INFÖR STORHELGERNA

Njut, läs, umgås med goa serier, filmer och lyssna på bra poddar

Här är massor av tips som kan förgylla din jul- och nyårshelg! Sjukhusläkaren frågade läkare i ropet om deras guldkorn.

Några är själva författare eller poddare, så till dem passade vi på att även fråga vad som fick dem att skriva eller bli poddare, och vilka råd de har till dig om du går i sådana tankar.

Anders Wallensten.

Anders Wallensten,

biträdande statsepidemiolog och specialist i allmänmedicin 

Lästips:

”Humankind – a hopeful history” av Rutger Bregman. En bok med en trevlig ambition. Genom att ta intressanta exempel från historien och göra upp med myter, visar den att vi människor i grunden är goda.

Serier:

”Scorpion”. En kul serie att se på med lite större barn. En udda kombo av genier som räddar världen från olika hot i varje avsnitt där deras olika kompetenser sätts på prov. Minns bland annat en udda användning av en ECMO-apparat.

Eget författarskap:

Den 29 december debuterar Anders Wallensten som författare med ”Hälso­gåtan – evolution, forskning och 48 konkreta räd”. Boken tar oss tillbaka till vårt ursprung för att ta reda på hur vi ska leva för att hålla oss friska som möjligt.


Christian Unge.

Christian Unge,

överläkare i internmedicin

Lästips:

Om man inte fått nog av corona kan man läsa ”Som pesten” av Hanne-Vibeke Holst. En välskriven, spännande tegelsten om en epidemi som drar fram över världen och ”Lördag” av Ian McEwan (favorit­författare med magiska gestaltningar). Handlar om en neurokirurg som funderar över samtidens stora frågor.

Karin Smirnoffs böcker om Janakippo, som alla har ett fantastiskt njutbart språk.

”Ett litet korn av sanning”, som är min andra bok om akutläkaren Tekla; en sjukhus­thriller med glimten i ögat.

Poddar:

”Filosofiska rummet”, avsnitt 16 oktober 2020: ”Vilket samhälle kräver vårt enda liv?” Ett tankeväckande samtal om Martin Hägglunds filosofi.

Musik:

Koppla av med instrumentalmusik i bakgrunden då ni läser Smirnoffs böcker! Leta upp ”Prisma music” på Spotify eller Apple och njut!


Karin Båtelson.

Karin Båtelson,

ordförande för Sjukhusläkarna och neurofysiolog 

Lästips:

Annika Norlins romandebut ”Jag ser allt du gör” inleds med en stillsam novell om den största sorgen som finns. Resten av novellerna är galna, roliga, sorgliga som går under skinnet – inlästa av fantastiska Olof Wretling.

”Hönan som drömde om att flyga” är en sydkoreansk liten roman om moderskärlek, drömmar och  gruppens motvilja att acceptera olikheter.

”En del av mitt hjärta lämnade jag kvar” av Diana Janse. Öppenhjärtigt och intressant om diplomatiarbete i ett för mig okänt Afghanistan. Sen har jag gamla tummade Celloupplagor som jag njuter av ibland.

Tips på poddar och radio:

”SvD ledarpodd ”om styrning av sjukvården, ett samtal mellan mig, Anders Lönnberg och Maria Rankka. Jag är annars dålig på poddar, men lyssnar på ”Vetenskapsradion” av och till. I radion lyssnar jag helst på Rock 104.8, ha, ha.


Ebba Lindqvist,

specialistläkare, med.dr.

Lästips:

”Det här kommer att göra ont” av Adam Kay, är en slags dagbok som skildrar Kay´s liv och erfarenheter som underläkare, AT-läkare och ST-läkare i gynekologi och obstretik i det engelska sjukvårdssystemet.

Underläkarens hårda och ofta tröstlösa slit, samt diverse bisarra patientfall, är makalöst roligt skildrade. Hög igenkänningsfaktor! Kay skildrar skoningslöst ett system liknande det svenska, som ofta är så obarmhärtigt mot yngre läkare att det blir patientosäkert. Boken är rolig, men blir allvarlig på slutet och får därmed större tyngd och mening. Vi måste lyssna på våra yngre kolleger för att kunna bygga en hållbar svensk hälso- och sjukvård.

Poddar:

I ”The Happiness Lab” går psykologen Laurie Santos igenom det vetenskapliga kunskapsläget bakom hur vi kan leva så lyckliga liv som möjligt. Podden handlar dels om vanliga missuppfattningar om vad som gör oss lyckliga eller leder till framgång, dels om vad som faktiskt kan göra oss gladare, mindre stressade eller mer nöjda med livet.

Podcasten ”Revisionist History” är ett projekt av New Yorker-journalisten Malcolm Gladwell. I varje avsnitt undersöker han någonting historiskt som han anser misstolkats; exempelvis en händelse, en person, en idé eller en sång och vänder och vrider på problemet. Fascinerande och oerhört fängslande att lyssna på!

Netflix:

Den australienska komikern Hannah Gadsby har två shower på Netflix: ”Nanette” och ”Douglas”. I den förstnämnda berättar hon på ett originellt och gripande sätt om sina egna fruktansvärda erfarenheter av hatbrott och homofobi. Skrattet fastnar ofta i halsen, samtidigt som hon bjuder på makalös underhållning. ”Douglas” är ännu roligare. Här gör komikern en stor grej av sin egen autism.

Meditationsappar:

Att meditation är bra för hälsan är välkänt. För nybörjaren, som är både skeptisk och nyfiken, kan appen ”Ten percent Happier” vara ett bra ställe att starta på. Den startades av Dan Harris, en tidigare meditationsskeptisk nyhetsuppläsare, som började meditera efter att ha drabbats av en panikångestattack i direktsänd teve. Med hjälp av erfarna lärare ger han en gratis introduktionskurs i meditation med möjlighet att öva. Själv använder jag dessutom appen ”Calm”, där det bland annat går att välja guidade meditationer på vissa teman såsom oro, sömn eller stress.


Henrik Widegren,

ÖHN-läkare och foniater

Poddar:

”Riskzonen” med Emma Frans och Mattias Öberg. Smart och kul prat om vetenskap och hur vi ser på risker.

Film:

”Parasite” (VOD). Spännande, rolig och svart.

Lästips:

”Den svåra konsten att leva” av Ulf Ellervik. Vetenskapshistoria när den är som bäst.

Musik:

”Kärlekens blandband” med Timbuktu och Damn! Bra texter och grymt sväng.

Egen sjukhuspop:

Slutligen vill jag tipsa om mitt eget nya album med sjukvårdslåtar, ”Doktor Feelgood”. Helt objektivt årets bästa (och enda) sjukhuspop. Finns bland annat på Spotify och Youtube.


Jan Beskow,

psykiater och suicidforskare

Jag vaknar klockan tre på natten, yr i huvudet av tankar som snurrar. Känner mig nertryckt, skör, ångestfull och deprimerad. Stimuli som engagerar, arbetsuppgifter som visserligen gläder, men ändå blir tryckande. Det har blivit för mycket. Igen!

Så jag går upp och gör en mindmap för att svara på de klassiska frågorna ”Var kommer du ifrån och vart är du på väg?” Resultatet blir samma lärdom som förr: Strukturen är viktigare än att vara utvilad. Somnar nöjd och skänker en tacksam tanke till mina inspiratörer:

Lästips:

Kartografen Gunnar Olsson, som med boken ”Abysmal” (vilket ungefär betyder bottenlöst djup) pekar på formuleringens betydelse för att hålla oss uppe, samt skapa mening och inriktning på livet. Detta är själva hjärtpunkten i att vara människa.

Filosofen Martin Hägglund, som med boken ”Vårt enda liv – sekulär tro och andlig frihet” ifrågasätter om människor faktiskt vill leva i evighet. Kanske vore det bättre att acceptera dödens faktiska närvaro och i stället ägna sina omsorger åt livet och då få mer kraft att leva det.

SVT Play:

Operasångerskan Ann-Sofi von Otter, som finns på SVT Play pekar på musiken som en vidunderlig källa till glädje. Med sin underbara sång och sin gestaltning uttrycker hon på ett omisskännligt sätt vad det är att vara människa.


Heidi Stensmyren.

Heidi Stensmyren,

tidigare ordförande för Sveriges Läkarförbund

Lästips:

Jag har under sommaren läst ”Prescence” av Amy Cuddy, som handlar om vikten av att vara närvarande. En högst aktuell bok för mig, då ordförandeskapet pockar på uppmärksamhet även utanför reguljär arbetstid. Numera prioriterar jag i större utsträckning att vara mera närvarande med mina barn, utan att kolla mejl, meddelanden och svara i telefon eller överhuvudtaget fundera över jobbet.

”Why We Can´t Sleep” av Ada Calhoun är en bok om vardagsrealism. Kontexten är det amerikanska samhället, men delar är igenkännbara även för kvinnor i resten av världen.

”Your Brain At Work” av David Rock är en bra bok om ”multitasking”. Jag konstaterar att jag varje dag bryter mot grundregeln att inte multitaska!

Ljudböcker: 

Under sommaren lyssnade jag mig igenom ”Why Nations Fail” av Daron Acemogul och James A Robinson. En bra bok för den som är intresserad av nationalekonomi och samhällsutveckling. Vad krävs för att bygga välfungerande system?

I somras plockade jag också fram en bok som jag läste som student: ”Pesten” av Albert Camus. Det var helt annorlunda att läsa boken nu. När jag läste den under studietiden, letade jag efter det kliniska uttrycket av sjukdomen och tyckte att det var snopet att detta inte var mera ingående beskrivet. I dag passar boken bättre då den i stor utsträckning handlar om isolationen och de sekundära effekterna av åtgärderna för att förhindra smittspridning. En passande bok att läsa under pandemin!


Foto: Ylwa Yngvesson

Karin Wahlberg,

gynekolog och förlossningsläkare

Lästips: 

Psykologen Lydia Sandmark är debutant och Augustnominerad för ”Samlade verk”. Boken är alldeles för tjock, texten långsam, innehållet omständligt. Samtidigt är den helt underbar! En bok att få stanna i för den som tar sig tid.

Serier:

Dramkomediserien ”Älska mig” skriven av Josephine Bornebusch. Hon spelar själv förlossningsläkaren Clara, som vill träffa en man. Hennes pappa spelad av Johan Ulveson, trevar i livet som nybliven änkeman. En välgjord serie, som utspelar sig mer i vardagen än i sjukhusmiljö.

Eget författarskap:

Har skrivit deckare, romaner och 2016 en faktabok om tarmcancer. ”I Cancerland tur och retur” beskriver hon sig själv i rollerna som patient, läkare och anhörig. Hon debuterade som 50-åring 2001 med kriminalromanen ”Sista jouren”. Idén fick hon under ett morgonmöte när jouren skulle rapportera. ”På den tiden var dessa möten nästan som rena avrättningar, en dålig kultur helt enkelt. Skrivandet blev ett sätt för mig att skapa mig ett ”eget rum” i en tuff arbetsmiljö”.

Karins senaste bok ”De drabbade” gavs ut för knappt ett år sedan och är en kriminalroman.

”Boken kom till genom att en arbetskamrat i ledande ställning kom ut från ett möte i Regionhuset. Hon var upprörd och undrade om jag inte ’kunde ha ihjäl en hälso- och sjukvårdsstrateg’”.


Jonas Moström.

Jonas Moström,

allmänläkare

Lästips:

”Doktor Glas”, som jag läser om varje år. Tänkvärd med perfekt prosa. ”Onåd” av JM Coetzee och ”Saturday” av Ian McEwan är två andra favoriter.

Serier:

”The Undoing”. Nicole Kidman och Hugh Grant som spelar barnonkolog i snygg Hitchcock-doftande thriller.

”Grey’s Anatomy”. Spännande och trovärdig serie med viktiga etiska frågor om liv och död.

Poddar:

”Godmorgon världen” (särskilt satiren ”Public service”).

Film:

”Ciderhusreglerna” av Lasse Hallström. Ett väldigt fint porträtt av en läkare spelad av Michael Caine.

App:

”Storytel” på långpromenaden.

Om det egna författarskapet:

Jag har alltid närt en dröm om att en gång skriva en roman. När jag blev pappaledig med min första dotter, 2002, bestämde jag mig för att göra ett försök. Efter många bearbetningar resulterade det i thrillern ”Dödens pendel”. Sedan dess har det rullat på. Min senaste bok, ”Kameleonten”, är den sjunde fristående delen i min serie om Uppsalapsykiatern Nathalie Svensson och Sundsvalls­polisen Johan Axberg.

Jag arbetar halvtid som läkare för att få tid att skriva; en perfekt balans tycker jag. Som läkare träffar man väldigt många patienter. Som författare får jag möjlighet att bearbeta intrycken. Jag hoppas och tror att man blir friskare av att läsa och lyssna.

Instagramkonto:

”Doctors Without Borders”.


Tobias Alfven.

Tobias Alfvén,

barnläkare, docent, ordförande för Svenska Läkaresällskapet 

Lästips:

Ett bokpaket: ”Sjukt hus, Globala miljardsvindlerier från Lesotho till Nya Karolinska” av Henrik Ennart och Fredrik Mellgren. ”Konsulterna. Kampen om Karolinska” av Anna Gustafsson och Lisa Röstlund. Båda böckerna handlar om turerna kring Nya Karolinska; den första om själva husbygget och den andra om värdebaserad vård; en verksamhetsmodell som ledningen försökte införa trots stora protester.

När jag läste böckerna frågade barnen mig om det var skräckböcker jag läste, eftersom mitt ansiktsuttryck och mina förskräckta utrop gav det intrycket! Två välskrivna böcker som väl sammanfattar och fördjupar situationen på KS. Obligatorisk läsning för alla inom hälso- och sjukvård i Sverige?

En bok till: ”Vetenskapens bortglömde hjälte – Alexander von Humboldts äventyr” av Andrea Wolf, är en fantastisk berättelse om en tysk forskare och upptäcktsresande på 1800-talet.

Alexander von Humboldt förändrade vårt sätt att se på jorden och lade grunden till det moderna miljötänkandet. Vi får följa honom på hans upptäcktsfärder, både geografiskt och genom hans forskning. Han var den mest uppburne forskaren på sin tid och en stor inspirationskälla till bland andra Darwin. Missa inte chansen att lära känna honom!


Valdemar Erling,

hematolog och ordförande i svensk förening för narrativ medicin 

Lästips:

”Din stund på jorden” av Vilhelm Moberg. Boken handlar om den svenske utvandraren Albert Carlsson som lever sina sista dagar i Laguna Beach i Kalifornien. Hans tankar går tillbaka till en familjetragedi som inträffade 50 år tidigare, då hans bror Sigfrid tog värvning, men blev sjuk och dog. Boken innehåller ett av Mobergs mest tidlösa och älskade citat ”Du ska alltid tänka: Jag är här på jorden denna enda gång! Jag kan aldrig komma hit igen!”.

Och detsamma sa Sigfrid till sig själv: ”Tag vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!”. De eviga frågorna som alltid ställs i kolerans tid och när vi mister det vi älskar.

Musiktips: 

Att många läkare har ett kulturellt intresse är ett känt faktum. Flera musicerar och ST-läkaren i psykiatri, Andreas Fröberg från Göteborg, är en av dem. På skivan ”Medications”, där han tonsatt olika psykofarmaka fördelade över en dag, spelar han klassiskt piano. Lyssna exempelvis på meditativa ”Oxazepam” (morning dose) eller låt nummer tre ”Litium” som givetvis är stämningsstabiliserande. Skivan innehåller flera ”piller” tolkade genom musikens läkande toner. ”Medications” finns både på Spotify och i handeln.

Eget musicerande:

Jag är själv musiker och har gett ut flera skivor med mitt band ”Valdemar” där jag skrivit text och musik. Vår nästa skiva ”Paradis­gatan” kommer i april och handlar om förlorad kärlek, lidande och sorg; om döden och förlusternas betydelse. Många av de stora livsfrågor som man som doktor möter varje dag, när man träffar människor i behov av tröst.

Kulturen betyder mycket för oss läkare. Vi har i grunden ett humanistiskt yrke, som handlar om att hjälpa människor drabbade av sjukdomar. Våra möten med patienter ger oss möjlighet till eftertanke och reflektion om vad det är att vara människa.


Stefan Einhorn.

Stefan Einhorn,

överläkare och professor i onkologi

Serier: Teveserien ”Fargo”. Kanske minns ni filmen med Peter Stormare i en av rollerna? Nu finns en serie på HBO Nordic med samma namn, som är inne på sin fjärde säsong. Välskriven, spännande och med strålande skådespelarprestationer. Rekommenderas varmt om man tål lite blod här och var.

Eget författarskap:

Aktuell med boken ”Konsten att fördärva sitt liv” (Natur & Kultur) som kom ut i augusti 2020.

”Den bygger på tanken att vi har en tendens att sätta krokben för oss själva och om man ska göra något så ska man göra det ordentligt. I boken lär jag därför ut hur man saboterar sitt liv genom att oroa sig, förstöra relationer, älta, göra sig omöjlig på jobbet och mycket annat! Och vill man leva ett gott liv – ja då gör man bara precis tvärtom. Bra va!”


Åsa Nilsonne.

Åsa Nilsonne, 

psykiater och författare 

Lästips:

Mitt första tips är ospecifikt: Läs om en bok som har stått i din bokhylla i minst tio år. Jämför din upplevelse av boken idag med din minnesbild av den. Det är ett roligt sätt att kartlägga sin egen utveckling. Vad har tillkommit? Vad som har stumnat?

Mitt andra tips: ”Dansa mjukt med tillvaron – om mening, mod och möjligheter” av Anna Kåver. Anna är psykolog, och författare till en rad böcker om psykiatri/psykologi. I den senaste boken vänder hon resolut bort uppmärksamheten från det mänskliga lidandet, och fokuserar istället på det som håller oss vid gott mod och gör oss motståndskraftiga och förmögna att njuta av livet. Välbehövlig bok i dessa dagar.

Och till sist en av mina egna: ”En passande död” som är rolig, spännande och förhoppningsvis tankeväckande på att njutbart sätt… Innehåller spjutspetsforskning, Stockholmsmiljöer, människor som gör så gott de kan på sina olika sätt, och pluripotenta celler som kommer till fel ställe.


Maria Wolodarski,

onkolog och ordförande i Läkare för miljön

Lästips:

Maja Lundes böcker: ”Binas historia” och ”Blå”. De beskriver bägge hur vi påverkar naturen omkring oss och hur det slår tillbaka mot oss som människor och mot vår civilisation, samtidigt som de väver in våra relationer till varandra och våra släkter.  ”Blå” finns dessutom att lyssna till på P1, uppläst av Stina Ekblad, som är jättefin.


Sofia Göthe,

specialist i allmänmedicin och blivande smärtspecialist

Lästips: 

”Gästkatten” av Takashi Hiraide.


Susanne Bergenbrant Glas,

chefläkare på Tiohundra i Norrtälje och ordförande Kvinnliga läkares förening (KLF)

Lästips:

”Fjärilsdansen” av Magnus Falk, som skrivit en bok om Karolina Widerström, som 1916 bildade Kvinnliga läkares kommitté. Det är en roman inte en biografi som berättar valda delar ur Karolina Widerströms liv. Författaren låter fantasin krydda innehållet för att behålla spänningen och håller sig inte alltid till historiskt belagda fakta, men för läkare med ett intresse för kvinnohistoria och för sexualupplysningen i Sverige är den klart läsvärd.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera