Nyhetsarkiv

Nedläggning av IVA i Kalix och Kiruna stoppas

Det akuta omhändertagandet måste kunna klaras av – därför blir det ingen nedläggning av IVA och narkosläkartjänsterna blir kvar i Kalix och Piteå. Det meddelade styrande politiker i förra veckan. 

Just nu pågår en risk- och konsekvensanalys med anledning av det sparförslag från förvaltningen i Norrbottens läns landsting som bland annat innebär en nedläggning av IVA och borttagning av narkosläkartjänsterna i Kalix och Piteå. Men redan innan analysen ens hunnit bli klar valde politikerna att gå ut i ett pressmeddelande med lugnande besked till länets invånare; det blir ingen nedrustning av intensivvården i länet.

– Med den organisation vi har i dag vid Kalix och Kiruna sjukhus så ser vi inte att det är möjligt att göra den förändringen som föreslagits. Vi har lyssnat till den oro som har framkommit och är trygga med vårt beslut, säger regionrådet Maria Stenberg, regionråd (S) i ett pressmeddelande.

Bokslutet 2016 visade ett underskott på 400 miljoner i Norrbottens läns landsting. 2016 använde vården i i östra Norrbotten drygt 53 miljoner över budget.

Nu återstår för politikerna att sätta sig in i det slutgiltiga sparförslaget från vårdens verksamhetsansvariga och hitta en annan väg mot en budget i balans innan regionstyrelsen sammanträder den 1 mars.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera