Nedlagd division satte stopp för chefskarusellen
Då valde landstingsdirektören att upplösta divisionen där de båda klinikerna ingår. Därmed förlorade den kritiserade divisionschefen sitt chefsjobb.
De båda klinikerna ingår numera i division operation.
– Äntligen kan vi börja se fram emot en nystart för barnkliniken, säger Fredrik Sewon, specialistläkare och facklig representant på kliniken.
Barnkliniken som fått antalet specialisttjänster halverade de senaste åren annonserar nu efter förstärkning i form av två nya specialistläkare till kliniken.
– Vi hoppas och tror att de ska bli ännu fler med tanke på att patientunderlaget, antalet barn i området ökar, säger Fredrik Sewon.
Sex verksamhetschefer på fem år
Sjukhusläkaren har tidigare berättat om de stora neddragningar som barnklinikens personal protesterat mot och de många verksamhetschefer som i rask följd passerat kliniken, numera sex stycken på fem år. Klinikens läkare fick nog i våras när den barnläkare som samtliga fackföreningar rekommenderat till tjänsten som ny verksamhetschef ratades av divisionschefen som istället valde en ambulanssjuksköterska till tjänsten.
Efter endast åtta månader och omfattande protester valde verksamhetschefen att lämna sin tjänst. En arbetsterapeut är nu tillförordnad chef i väntan på att tjänsten ska utlysas i vår.
– Nu hoppas vi på en barnläkare som ny chef för kliniken. Vi vill ha en chef som förstår verksamheten och lyssnar på oss, säger Fredrik Sewon.
Ledningen lyssnar inte
Hittills menar han att det är personalen som försökt kommunicera med ledningen men inte fått något gensvar.
– Vi har försökt föra en dialog, men inte blivit lyssnade på, bara talade till, säger han.
Kritiken mot divisionschefen ställdes på sin spets i december förra året när Ingegerd Lantz, verksamhetschef för kvinnokliniken, lämnade sin tjänst i protest mot divisionschefen, samarbetssvårigheter angavs som skäl.
Ingegerd Lantz är nu tillbaka i tjänst som verksamhetschef för kvinnokliniken efter omfattande stöd från sin personal och också från barnkliniken.
Efter landstingsdirektör Svante Lönnbarks radikala lösning på problemet kräver den politiska oppositionen, moderaterna, folkpartiet, sjukvårdspartiet och kristdemokraterna att sjukvårdens organisation ses över. Partierna är kritiska till landstingsdirektörens beslut att i all hast avveckla en av de fem divisionerna.
Omsättningen av chefer har varit omfattande i landstinget Gävleborg, ett 20-tal chefer har kommit och gått de senaste 10 åren. Utmärkande för landstinget är att man har få läkare som chefer.