Nyhetsarkiv

Nätverk för kärlkirurgi tvingades upphöra

Kärlkirurgin behandlar bland annat åderförkalkning och andra störningar i blodcirkulationen, pulsåderbråck samt skador och missbildningar på större blodkärl.

Liksom för andra medicinska specialiteter kräver kärlkirurgin ett större upptagningsområde med ett visst antal ingrepp per år för att underhålla och utveckla kompetensen. Detta löste Varbergs kärlkirurg genom att år 2007 inleda ett nätverkssamarbete med Västra Götalandsregionen och landets största kärlkirurgiska klinik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det gav både personlig kompetensutveckling och tillgång till kvalificerade jourläkare för Varbergs sjukhus.

Samarbetet har nu upphört sedan landstingsledningen beslutat att all avancerad kärlkirurgi ska ske vid länssjukhuset i Halmstad. Det innebär dels att Varbergs kärlkirurg inte får utföra vissa operationer, till exempel pulsåderbråck, och dels att Varbergs sjukhus inte längre får använda sig av kärlkirurger från Västra Götaland under jourtid.

Thomas Zilling, kirurg och överläkare i Varberg, är oroad över att patientsäkerheten hotas efter beslutet.

– Väldigt mycket kärlkirurgi sker på jourtid, och de två kärlkirurger som finns i Halmstad kan inte arbeta dygnet runt. Det är stor risk för att akutpatienter som vi skickar vidare till Halmstad sedan får åka vidare till Malmö. Det innebär oacceptabelt stora risker, till exempel om vi får in en patient med brusten kroppspulsåder.

Thomas Zilling har själv flera exempel på hur värdefullt det har varit att ha tillgång till avancerad kärlkirurgisk kompetens i Varberg:

– Vi hade till exempel en man som blivit skjuten i benet så att en artär till underbenet skadats. På 40 minuter hade vi en kärlkirurg från Borås här som kunde operera.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera