Nationella riktlinjer för endometrios
Sverige ska få nationella riktlinjer för endometrios. Regeringen avsätter 6 miljoner kronor till Socialstyrelsen för att ta fram nationella riktlinjer, något som både patienter och läkare efterfrågat, rapporterar SVT Nyheter.
”Det är helt uppenbart att endometriosvården behöver förbättras. Medvetenheten om sjukdomen måste öka och vi måste sprida riktlinjer om vad man ska göra för att behandla och möta människor som lider av endometrios” säger folkhälsominister Gabriel Wikström till SVT.
Endometrios innebär att livmoderslemhinnn börjar växa utanför livmodern i samband med mens och orsakar med tiden svåra smärtor. Såväl patienter som specialister har länge slagit larm om okunskap och brister i endometriosvården i landet. I snitt tar det 7-9 år innan en patient får korrekt diagnos. Ofta förklaras symptomen som vanliga menssmärtor, men endometrios kan med tiden orsaka fertilitetsproblem och äggstockscancer. Skillnaden i vård är också stor på olika håll i landet, och det är bland annat därför de nationella riktlinjerna behövs.
”Jag tror att det här kan leda till ökad jämlikhet över landet, inte bara geografiskt utan också mellan olika grupper. Kvinnors sjukdomar och tillstånd, endometrios, kommer att uppvärderas, ” säger Gabriel Wikström till SVT.
Socialstyrelsen konstaterade efter ett regeringsuppdrag i december förra året att det fanns behov av nationella riktlinjer för endometrios.
I det uppdrag som socialstyrelsen nu får finns också en rad andra punkter, bland annat att sammanställa och redovisa vilket behov av kunskap och kunskapsstöd som finns i förlossningsvården samt i den vård i övrigt som rör kvinnors hälsa och i en del med särskild inriktning på primärvården. Dessutom ska man genomföra en fördjupad analys av utfall av förlossningsvården för kvinnor i Sverige och hur olika utfall varierar beroende på socioekonomisk och etnisk tillhörighet hos kvinnan. Man ska även göra en fördjupad analys av rapporten ”Öppna jämförelser av jämlik vård från 2015 där socialstyrelsen ska tillta på kvinnor och deras utbildningsnivå, geografiska tillhörighet i Sverige samt födelseort. Dessutom ska man genomföra en studie av graden av jämställdhet i behandling inom primär- och specialistvård.