Nyhetsarkiv

Mycket på gång inom svensk cancervård

Den 1 januari 2009 presenterade regeringen den nationella cancerstrategin. Nu är det dags att omsätta den i praktiken.

Kjell Asplund, regeringens cancersamordnare, tror att cancervården kan bli mer effektiv och jämlik i de nya regionala centrum som snart ska börja sitt arbete, men det finns de som tvivlar.

Göran Edbom, verksamhetschef för Onkologiska kliniken på Norrlands Universitetssjukhus, menar att det krävs en politisk kraftsamling för att stötta upp den nya regionala organisationen om den ska lyckas.

Några som har erfarenheter av nationella cancerstrategier är danskarna som snart börjar arbetet med den tredje cancerplanen.

Torben Palshof, ordförande i DMCG, Danske Multidiscipline cancergruppen, har ett råd till svensk sjukvård:

– Det viktiga är att följa fattade beslut och riktlinjer.

Vi har intervjuat Thomas Björk-Eriksson, svensk patolog, som har arbetat på Riks­hospitalet i Köpenhamn sedan 2007. Han är imponerad av mycket inom dansk cancersjukvård.

Läs vad han har att berätta och mycket annat i vårt bonus­tema om cancer.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera