Nyhet

Monica Andreasson köade i två år: – Hade jag vetat att det funnits en snabbare väg hade jag naturligtvis valt den

Hon har tappat 35 kilo i vikt efter operationen och är betydligt rörligare än tidigare och slipper den dagliga värken i lederna. Monica Andreasson är mycket nöjd med operationen men hade gärna gjort den tidigare.

– Jag gjorde operationen för att återfå hälsan. Hade jag vetat att det fanns en snabbare väg till operation hade jag naturligtvis valt den, säger Monica Andreasson.

I den stödgrupp för fetmaopererade där Monica Andreasson ingår har ingen hört talas om möjligheten att opereras i ett annat EU-land med ersättning från Försäkringskassan.

En av medlemmarna i gruppen valde så sent som för tre månader sedan att låna pengar och opereras privat för 100 000 kronor.

– Hon klarade inte av att köa längre. Det hade ju gått betydligt snabbare och varit mycket billigare för henne att opereras i ett annat EU-land, konstaterar Monica Andreasson.

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd