Nyhet

Möjligheten att få ersättning för operationer i andra EU-länder en överraskning för ordföranden i Överviktigas Riksförbund

– Vi har inte fått någon som helst information om möjligheten att få ersättning från Försäkringskassan vid en operation i ett annat EU-land, säger Christina Fleetwood, ordförande i Överviktigas Riksförbund.

– Sjukvården upplyser i dag inte ens om möjligheten att opereras i ett annat landsting som har kortare köer.

Hon tror inte heller att medlemmarna är medvetna om möjligheten. De som vet har själv skaffat information genom att surfa på nätet.

Christina Fleetwood menar att det kan finnas all anledning att söka vård i ett annat EU-land.

– Sjukvården vid operationer mot övervikt fungera inte särskilt bra i Sverige i dag. All uppföljning av operationer ska ske i primärvården. Men där har man ingen kunskap om vad dessa operationer innebär, exempelvis att det finns en stor risk för B12 brist, något som kan ge svåra psykiska besvär, säger Christina Fleetwood.

Hon menar att överviktiga hela tiden är i underläge i sjukvården, först genom årslånga köer till operationer och därefter genom dålig uppföljning där patienterna ofta får tjata sig till undersökningar.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd

Prenumerera