Nyhetsarkiv

Möjligheten att få ersättning för operationer i andra EU-länder en överraskning för ordföranden i Överviktigas Riksförbund

– Vi har inte fått någon som helst information om möjligheten att få ersättning från Försäkringskassan vid en operation i ett annat EU-land, säger Christina Fleetwood, ordförande i Överviktigas Riksförbund.

– Sjukvården upplyser i dag inte ens om möjligheten att opereras i ett annat landsting som har kortare köer.

Hon tror inte heller att medlemmarna är medvetna om möjligheten. De som vet har själv skaffat information genom att surfa på nätet.

Christina Fleetwood menar att det kan finnas all anledning att söka vård i ett annat EU-land.

– Sjukvården vid operationer mot övervikt fungera inte särskilt bra i Sverige i dag. All uppföljning av operationer ska ske i primärvården. Men där har man ingen kunskap om vad dessa operationer innebär, exempelvis att det finns en stor risk för B12 brist, något som kan ge svåra psykiska besvär, säger Christina Fleetwood.

Hon menar att överviktiga hela tiden är i underläge i sjukvården, först genom årslånga köer till operationer och därefter genom dålig uppföljning där patienterna ofta får tjata sig till undersökningar.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera