Nyhetsarkiv

Moderaterna vill att Migrationsverket ska anställa läkare

Migrationsverket borde anställa egna läkare som sysslar med åldersbedömning av ensamkommande flyktingbarn. Det förslaget kommer från Moderaterna, rapporterar SVT Nyheter. 

”Vi har nu ett helt nytt läge. Förra året kom 35.000 ensamkommande. Dessutom ser vi, inte minst i våra storstäder, problem med kringdrivande ungdomsgäng, inte minst från Nordafrika, och där många faktiskt är äldre än 15 år, men där man hävdar att man är yngre för att inte kunna lagföras. Det har pågått alldeles för länge, och måste nu upphöra” säger Johan Forssell, som är Moderaternas migrationspolitiska talesperson, till SVT Nyheter.

Även regeringen vill kunna åldersbestämma ensamkommande flyktingbarn, enligt den åtstramning av flyktingpolitiken som infördes i höstas.

Detta trots att det är få läkare som vill utföra bedömningarna  och att man inom Läkarsällskapet och i synnerhet inom barnläkarföreningen anser att de metoder som finns idag inte är tillförlitliga. Men Moderaterna tror inte det skulle bli ett problem att rekrytera läkare till Migrationsverket.

”Jag tror att vi kan hitta läkare som kan göra det här jobbet. Det sker i andra länder, så det går här också. Vi måste få till åldersbedömningar i Sverige så att svensk polis och svenskt rättsväsende faktiskt ska kunna göra sitt jobb” säger Elisabeth Svantesson, som är moderaternas andre vice ordförande och arbetsmarknadspolitisk talesperson till SVT Nyheter.

Migrationsminister Morgan Johansson (S), är dock skeptisk till Moderaternas förslag.

”Att Migrationsverket ska börja anställa läkare tror jag inte på, det är bättre att här använda sig av den ordinarie sjukvården. Migrationsverket ska inte vara någon diversebutik. Det är redan för mycket av det skulle jag vilja säga” säger han till SVT Nyheter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera