Missbruk av pappersrecept ska stävjas

Det ska nu bli svårare att missbruka ett pappersrecept för att få tag på narkotiska preparat. Regeringen har idag beslutat om en förändring av förordningen om läkemedelsförmåner, som syftar till att läkemedelsverket ska kunna skärpa sina föreskrifter om hanteringen av den särskilda receptblanketten.

Ett pappersrecept som endast expedierats till viss del kommer inte att kunna begäras tillbaka av patienten efter förändringen. Förslaget kommer från rapporten ”minskad användning av särskilda receptblanketter” som lämnades från Läkemedelsverket och Socialstyrelsen under 2015. I rapporten förespråkas att alla särskilda läkemedel som anabola steroider och narkotiska preparat i första hand ska skrivas ut elektroniskt.

Drygt 3200 recept i månaden av så kallade särskilda läkemedel skrivs fortfarande ut på pappersblanketter, konstaterade Läkemedelsverket och Socialstyrelsen i rapporten, och trots att blanketterna har speciella säkerhetsdetaljer är det inte ovanligt att de manipuleras eller förfalskas.

”Vi vet att pappersrecept ibland utnyttjas för att på felaktiga grunder få tag i, bland annat, narkotiska läkemedel. Med denna förändring, ihop med den förändring Läkemedelsverket aviserat, minskar möjligheten att försöka använda pappersrecept för att få ut mer läkemedel än man ska få möjlighet till” säger folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Förordningsändringen träder i kraft den 1 juni 2016.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården