Nyhetsarkiv

Min tur att utföra ingrepp

När man har varit borta från skolan i nästan en månad är det underligt att komma tillbaks, även om man har pluggat mycket hemma och haft skolan i tankarna. Att då dessutom åka till KI, som jämfört med Södersjukhuset känns ganska kallt och opersonligt, var riktigt konstigt. Men nu när preklintentan ligger bakom mig får jag än en gång åka till Södersjukhuset och känna precis hur hemtamt där faktiskt är! Under en halv termin hann Södersjukhuset bli långt mer hemtrevligt än KI någonsin kom i närheten på nästan två år.

Väl tillbaka på sjukhuset så har kursen i Internmedicin dragit igång, och vi presenterades för en lista över praktiska ingrepp och tjänstgöringsmoment som vi skall utföra under kursen. Vissa saker på listan känns redan nu självklart att jag skall kunna utföra. Ta PEF, utföra spirometri och koppla EKG känns som saker vi redan har utfört mer eller mindre. På vårdcentral, under laborationer och tillsammans med fysiologer, de är saker vi har sett och utfört tidigare. Men med på listan står även saker som artärpunktion, el-konvertering och lumbalpunktion. Det känns väldigt bra att jag kommer kunna göra sådana saker, att jag nu har kommit tillräckligt långt i utbildningen för det. Men visst är det lite skrämmande samtidigt! Jag försöker bara tänka att det nog är nyttigt att vara lite nervös och ha en viss respekt för den där listan.

De första tre veckorna av internmedicin skall dock spenderas i en föreläsningssal eftersom vi börjar med ett teoriblock. Efter det kommer vi att vara gruppvis utplacerade på lite olika avdelningar på sjukhuset, men även ha ett par placeringar annorstädes. Min grupp kommer att spendera första veckan efter teoriblocket på akuten på Södersjukhuset. Jag hoppas att vi kommer få ut behandlingsprogrammet för Stockholms Läns Landsting innan dess, det skall ju handla om just akut internmedicin. Jag brukar känna att det är trevligt att ha lite teori i ryggen när jag gör något nytt och obekant. Men egentligen har jag ju teorin, det är väl lite det som preklintentan är till för att påminna mig om. Nu är det snarast färdigheter jag behöver. Två delar färdigheter och en del teori, ungefär så tror jag att den kommande kursen kommer att vara. Jag ser fram emot färdigheterna!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera