Microsoft: AI kan förkorta vårdköerna effektivt
Artificiell intelligens kan framöver bidra till att på ett effektivt sätt förkorta vårdköer i Sverige. Men det krävs att nya forskningsresultat snabbt verkligen kommer till användning. Det framhåller Thomas Floberg, ansvarig för hälsa och sjukvård på Microsoft.
Ett allt större antal sjukhus och vårdorganisationer på olika håll i världen etablerar teknik för att direkt kunna se och förutsäga exempelvis inflödet till en akutmottagning eller belastningen på en avdelning.
Vid en presentation på Vitalis i Göteborg presenterades framgångsrika projekt i Europa, däribland i Skottland, som illustrerade hur artificiell intelligens och sakernas internet (Internet of Things), alltså föremål med internetuppkoppling som kan styras eller utbyta data över nätet, kan användas för att assistera vårdpersonal och effektivisera vården.
Thomas Floberg, ansvarig för hälsa och sjukvård på Microsoft, ser stora möjligheter att framöver använda artificiell intelligens för att korta vårdköer i Sverige.
– Man gör fantastiska forskningsrapporter. Men man behöver ta stegen från forskningsresultat till riktiga implementationer inom vården. Då kommer vi också ha större chans att hitta orsaken till sällsynta sjukdomar, vårdköer och allting där emellan, säger han.
Magnus Littorin, lösningsspecialist inom data och artificiell intelligens med fokus på hälso- och sjukvård på Microsoft, instämmer.
– Det handlar mycket om att skapa smarta vårdflöden. Ett problem är att patienter beskriver sina problem 15 gånger i vårdflödet. Botar kan vara ett otroligt effektivt sätt att samla informationen på ett smart sätt, så att varje instans vet vad patienten har problem med direkt. Det behöver inte repeteras. Med enkla medel kan man utveckla detta, säger han.
– AI handlar i det här fallet om att botarna ska förstå vad patienten faktiskt säger, och översätta det till ett språk som vårdgivaren kan tolka. Vi ser flera spännande partnerlösningar kring det här.
När skulle det kunna vara implementerat på bred front, om du får tänka fritt?
– Det är otroligt svårt att sia om. En hel del av detta påverkas givetvis av våra juridiska förutsättningar att spara och dela data som vi har i Sverige.